Roma Numismatics & Linkedin
Brutus mynt Caesar

Miljardär lämnar tillbaka världens dyraste antika mynt

Det vållade uppståndelse, när ett 2000 år gammalt mynt – präglat av Brutus för att hylla mordet på Julius Caesar – såldes för motsvarande drygt 40 miljoner kronor. Nu visar det sig att säljaren var en av antikvärldens största bluffmakare.

År 2020 köptes ett åtta gram tungt guldmynt av en amerikansk miljardär för motsvarande drygt 40 miljoner kronor.

Myntet var präglat av Marcus Junius Brutus år 42 före Kristus och hyllade mordet på hans vän, diktatorn Julius Caesar år 44 före Kristus.

Det var det dyraste antika myntet någonsin – men nu har köpet hävts. Det har nämligen visat sig att myntet var stulet och därför inte fick säljas.

Ett unikt stycke historia

Mordet på Julius Caesar var en ödesdiger händelse i romarriket och ledde till ett inbördeskrig som slutade med Brutus egen död år 42 före Kristus.

För att betala sina soldater under inbördeskriget lät Brutus prägla egna mynt. Det var även ett försök att legitimera mordet, som i Brutus ögon skulle rädda republiken från att bli en diktatur.

Brutus mynt Caesar

Det finns endast tre kända exemplar av myntet med Brutus kvar. Detta är det enda i guld och därmed det värdefullaste.

© Roma Numismatics

Myntet är präglat med Brutus porträtt på ena sidan och två dolkar samt orden Eid Mar – den 15 mars (dagen för mordet) – på andra sidan. Dolkarna symboliserade sannolikt Brutus och hans kumpan Gaius Cassius Longinus, som båda stack en dolk i ryggen på Caesar.

Det lilla guldmyntet är alltså ett unikt stycke historia, och det finns endast två likadana i världen. Men i tisdags återbördades myntet till Grekland, där det ursprungligen hittades

Redan i januari började det sås tvivel om myntet legitimitet, när säljaren, britten Richard Beale, greps New York för att ha sålt flera stulna antika mynt.

Beale uppger att han 2014 köpte det romerska myntet av en italiensk myntsamlare som förfalskat dokumentationen. Myntsamlaren har också gripits.

Richard Beale

Den brittiske myntsäljaren Richard Beale har varit direktör för aktionshuset Roma Numismatics Limited i mer än tretton år.

© Linkedin

Richard Beale är en före detta soldat som myndigheterna haft ett öga på i åratal. Han började sälja mynt 2009 ”som en blixt från en klar himmel”, enligt Christopher Martin, ordförande för British Numismatic Trade Association, som hanterar handeln med mynt i Storbritannien.

”Under ett år sålde han mynt värda flera miljoner pund. Sådant händer inte, men det hände med honom. Varifrån kom han? Det var det ingen som riktigt visste”, säger Christopher Martin.

Beale hade redan försökt sälja myntet i samband med en myntkonferens i New York 2015. Då hade han sagt till en potentiell köpare att det kom från ”en gammal schweizisk samling”, vilket är välkänt kodspråk för att ett föremål har en grumlig bakgrund och sannolikt är stulet.

Den potentiella köparen, känd som ”Uppgiftslämnare 1”, samarbetade med amerikanska Homeland Security, som grep Beale. Han är nu åtalad för bland annat stöld, innehav av stulna föremål samt konspiration. Det romerska myntet är långt ifrån det enda värdeföremålet i härvan, som bland annat inkluderar fem antika mynt som ska ha stulits i Gaza.

VIDEO – Den ursprungliga auktionsvideon för myntet:

Grekland kämpar mot illegal handel med antikviteter

Det enda vi vet om myntets köpare är att det är en amerikansk miljardär. Mannen har samarbetat med myndigheterna och lämnat tillbaka det 40 miljoner kronor dyra myntet.

Eftersom det ursprungligen hittades i Grekland återbördas det dit. Det återlämnas tillsammans med en rad andra antikviteter till ett värde av motsvarande 200 miljoner kronor.

I samband med återbördandet underströk den grekiske generalkonsuln Konstantinos Konstantinou att de internationella kriminella nätverk som handlar illegalt med antikviteter ständigt måste bekämpas, eftersom de ”avlägsnar arkeologiska fynd från deras kontext”.