Angela & Luciana Giussani, Corriere della Sera
Matteo Messina Denaro och Diabolik

Maffiaboss ströp gravid kvinna och löste upp barn i syra

Mängder av brutala mord förde den nyligen gripne maffiabossen Matteo Denaro till maffians absoluta topp. Det smeknamn som de andra maffiamedlemmarna gav honom kom från en mordisk serietidningsskurk.

Sommaren 1988 förs en 26-årig man in på polisstationen i den lilla sicilianska staden Castelvetrano, som ligger djupt inne i maffians hjärtland. Ännu ett mord har begåtts i det lilla samhället, och polisen frågar den unge mannen om han har sett eller hört något. Han bedyrar emellertid sin oskuld:

”Jag ägnar mig bara åt mitt lantbruk, jag har inget med maffian att göra.”

Men Matteo Messina Denaro är långtifrån någon oskyldig bonde. Han lärde sig använda en pistol som 14-åring och begick sitt första mord när han var 18 år. Hans far är dessutom maffiaboss i Castelvetrano och välkänd av polisen. Nu styr Denaro sin egen gren av den lokala maffian med åtskilliga underhuggare under sig. Polisen kan inte bevisa något och han får lov att lämna stationen. Det var enda gången Denaro satte fötterna på en polisstation, tills han den 16 januari 2023 slutligen greps efter 30 år på flykt.

Matteo Messina Denaro

Denaro var känd som en annorlunda maffiaboss, som inte levde enligt Siciliens traditionella, konservativa dygder. Han älskade dyra bilar, designkläder och kvinnor.

© Corriere della Sera

Mafiaboss dödade utan skrupler

Matteo Messina Denaro betraktas i dag som den högste ledaren för den sicilianska maffian, känd som Cosa Nostra, och hans väg till toppen kantas av mord. Det uppskattas att Denaro personligen har dödat 50 personer och låtit mörda ännu fler. Sitt skräckinjagande rykte fick han efter att han 1992 dödat den rivaliserande maffiabossen Vincenzo Milazzo och strypt hans gravida flickvän.

Denaro ska också ha kidnappat en annan mafiosos elvaårige son och hållit honom fången i två år för att avskräcka pappan från att samarbeta med polisen. Till slut dödades sonen och hans kropp löstes upp i syra.

Bland andra maffiamedlemmar blev Denaro känd som Diabolik. Namnet kommer från en känd italiensk seriefigur – en tjuv som alltid kommer undan polisen och hänsynslöst dödar sina motståndare med en kniv.

Denaro själv skröt gärna med sina bedrifter: ”Jag har fyllt en hel kyrkogård på egen hand”, ska han ha sagt enligt en tidigare maffiamedlem.

Video: Matteo Denaro förs bort av polis

Den 60-årige mafiaboss blev arresteret tæt på sit gamle hjem på Sicilien.

År 1992 var maffiabossen också med och godkände morden på åklagarna Giovanni Falcone och Paolo Borsellino, som hade gjort det till sin uppgift att bekämpa maffian i Italien. Morden beordrades av maffians högste ledare Salvatore Riina och blev inledningen på Cosa Nostras öppna krig mot den italienska staten, som bland annat ledde till att Denaro arrangerade bombdåd i Florens, Milano och Rom, då 10 personer dödades och 93 skadades.

Men staten satte hårt mot hårt och grep bland andra Riina den 15 januari 1993. Polisen var även hack i häl på Denaro, som gick under jorden och blev den mest eftersökta personen i Italien.

När Salvatore Riina 2017 avled i fängelset var Denaro den siste överlevande av de gamla maffiabossarna, och han tog över posten som Cosa Nostras högste ledare. Myndigheterna gjorde emellertid allt för att gripa honom, och den 16 januari 2023 lyckades det till slut – precis 30 år efter att hans gamle boss och läromästare Salvatore Riina greps.