Cramers Art Rooms of Cherryvale, Kansas

Laglösa bröder härjade i västern

När Emmett, Gratton och Bob Daltons äldre bror Frank dödades i tjänsten beslutade de sig för att gå i hans fotspår. Arbetet på rätt sida av lagen visade sig dock vara en utmaning.

När en hästtjuv i november 1887 sköt ihjäl den 28-årige vicesheriffen Frank Dalton, ­valde tre av hans yngre bröder, Grat, Bob och Emmett, att ta över som lagens väktare.

Trots ädla avsikter hade bröderna svårt att hålla sig på rätt sida av lagen. De tvingades att lämna ­tjänsten och blev snabbt ­kända som fruktade laglösa.

Efter att ha utan någon större framgång ha begått en rad bank- och tågrån i Oklahoma beslutade ligan sig för att råna två banker på samma gång i sin hemstad, ­Coffeyville i Kansas.

Med denna plan hoppades de en gång för alla kunna skaffa pengar för ett bekymmersfritt liv.

Medan rånen pågick samlades dock beväpnade invånare framför de båda bankerna, och när ligans fem medlemmar kom ut möttes de av en kortvarig men intensiv eldstorm.

Fyra av stadens invånare dödades, medan Daltonligan också miste fyra av sina medlemmar: Bob Dalton, Grat Dalton, Bill Powers och Dick Broadwell.

Emmett Dalton överlevde trots att han träffades av 23 kulor och en hagelskur i ryggen och dömdes till livstids fängelse för sina brott. Han blev dock benådad efter 14 år och levde – på rätt sida av lagen – till 1937.