The Color Archives/Imageselect
Flygfoto av Jonestownmassakern

Jim Jones uppmanade sina följare att begå självmord

När medierna började granska sekten Peoples Temple, valde sektledaren Jim Jones att flytta medlemmarna till Guyana i Sydamerika. Det skulle bli deras sista resa.

Massakern i Jonestown ägde rum den 18 november 1978, när över 900 medlemmar av sekten Peoples Temple begick kollektivt självmord i djungeln i Guyana. Sektmedlemmarna leddes i döden av ledaren Jim Jones – en tidigare präst, som på 1950-talet grundade en sekt som kombinerade inslag av ­kristendom och kommunism.

Sekten fick flera avdelningar i Kalifornien, där den lockade till sig flera tusen följare.

Fotografi av sektledaren Jim Jones

Jim Jones såg sig som en blandning av Jesus och Vladimir Lenin.

© Nancy Wong

Från präst till mordisk kultledare

Sektens vänstersympatier gjorde att medierna hårdbevakade Peoples Temple, så 1977 valde Jones att flytta sin sekt till Guyana i Sydamerika för att ­etablera det utopiska miniatyrsamhället Jonestown.

Inom kort rapporterades det att medlemmar hölls fångna, och 1978 besökte en delegation utskickad av USA:s kongress Guyana för att utreda anklagelserna. Under besöket dödades fem personer i delegationen av Jones män.

Se flygfotona från platsen för det kollektiva självmordet:

Jonestown låg ensligt i djungeln cirka 25 mil från Guyanas huvudstad Georgetown.

The Color Archives/Imageselect

De döda omfattade ett stort antal barn och äldre. Barnen utgjorde omkring 30 procent av de 909 döda.

The Color Archives/Imageselect

Paviljongen var mittpunkten för livet i Jonestown. Där utfördes alla gemensamma aktiviteter – såsom lektioner i socialism och visning av sovjetiska propagandafilmer.

The Color Archives/Imageselect

Giftet som dödade de 909 sektmedlemmarna bestod av saft ­blandad med bland annat cyanid, valium och narkotiska preparat. Barnen fick blandningen insprutad i munnen med sprutor, medan de vuxna fick den upphälld i muggar ur ett stort plåtkar.

Giftet dödade på 20–30 minuter.

The Color Archives/Imageselect

Bandinspelningar från Jonestown ­dokumenterar att sektledaren kort ­därefter berättade för följarna att Jonestown snart skulle stormas av armén, och att de skulle begå ”revolutionärt självmord”.

Se video från Jonestown efter massmordet:

Jones uppmanade medlemmarna att dricka en giftig ­cocktail av bland annat cyanid, medan beväpnade män bevakade dem. När myndigheterna dagen därpå anlände till Jonestown hittades 909 lik.