Flygfoto av Jonestownmassakern

Jim Jones uppmanade sina följare att begå självmord

När medierna började granska sekten Peoples Temple, valde sektledaren Jim Jones att flytta medlemmarna till Guyana i Sydamerika. Det skulle bli deras sista resa.

När medierna började granska sekten Peoples Temple, valde sektledaren Jim Jones att flytta medlemmarna till Guyana i Sydamerika. Det skulle bli deras sista resa.

The Color Archives/Imageselect

Massakern i Jonestown ägde rum den 18 november 1978, när över 900 medlemmar av sekten Peoples Temple begick kollektivt självmord i djungeln i Guyana. Sektmedlemmarna leddes i döden av ledaren Jim Jones – en tidigare präst, som på 1950-talet grundade en sekt som kombinerade inslag av ­kristendom och kommunism.

Sekten fick flera avdelningar i Kalifornien, där den lockade till sig flera tusen följare.

Fotografi av sektledaren Jim Jones

Jim Jones såg sig som en blandning av Jesus och Vladimir Lenin.

© Nancy Wong

Från präst till mordisk kultledare

Mannen bakom Jonestownmassakern, Jim Jones, var en självutnämnd präst och uttalad kommunist.

Under 1950-talet grundade han Peoples Temple, som kämpade för social och rasmässig jämlikhet och lockade framför allt unga, som trollbands av den karismatiske Jones.

Med tiden utvecklades kyrkan till en sekt med Jones som diktatorisk, paranoid ledare, medan historierna om övergrepp på medlemmar blev allt fler. Efter att ha lett över 900 personer i döden sköt Jones sig själv.

Sektens vänstersympatier gjorde att medierna hårdbevakade Peoples Temple, så 1977 valde Jones att flytta sin sekt till Guyana i Sydamerika för att ­etablera det utopiska miniatyrsamhället Jonestown.

Inom kort rapporterades det att medlemmar hölls fångna, och 1978 besökte en delegation utskickad av USA:s kongress Guyana för att utreda anklagelserna. Under besöket dödades fem personer i delegationen av Jones män.

Se flygfotona från platsen för det kollektiva självmordet:

Bandinspelningar från Jonestown ­dokumenterar att sektledaren kort ­därefter berättade för följarna att Jonestown snart skulle stormas av armén, och att de skulle begå ”revolutionärt självmord”.

Se video från Jonestown efter massmordet:

Jones uppmanade medlemmarna att dricka en giftig ­cocktail av bland annat cyanid, medan beväpnade män bevakade dem. När myndigheterna dagen därpå anlände till Jonestown hittades 909 lik.