Anthony Lukas Redgrave/DNA Doe Project
Joseph Henry Loveless yxmördare Idaho

Huvudlöst skelett tillhörde yxmördare

Ett flera årtionden gammalt mysterium om ett styckat lik som hittades i en grotta i USA har lösts med hjälp av genteknik. Offret visade sig vara en undsluppen intern.

Amerikanska DNA-detektiver har löst en 40 år gammal gåta, som inkluderar ett huvudlöst skelett och en yxmördare.

Ärendet inleddes år 1979, då en familj hittade skelettdelarna av en manlig bål i en grotta i den amerikanska delstaten Idaho. Tolv år senare dök också en hand, en arm och två ben upp i samma grotta.

Enligt polisen tillhörde skelettet en cirka 40 år gammal man. Den mördades identitet var dock ett mysterium.

Dna-databaser gav resultat

År 2019 började forskare vid Idaho State University och ett antal frivilliga rättsmedicinare från gruppen DNA Doe Project nysta i fallet.

De lyckades utvinna dna ur det ena benet. Dna-profilen jämfördes med miljontals andra profiler i bland annat dna-databaser som privatpersoner använder för att hitta släktingar, och det gav resultat.

Efter flera månaders sökande fick forskarna en träff: en 87-årig man i Kalifornien, som visade sig vara offrets barnbarn.

Offret mördade sin hustru

I december kunde polisen avslöja att den styckade mannen var Joseph Henry Loveless, som fängslades år 1916 för att ha yxmördat sin hustru.

Loveless, som hade en lång kriminell bana bakom sig, flydde emellertid en kort tid senare och försvann spårlöst.

Enligt utredarna var det avgörande spåret klädresterna som hittades tillsammans med skelettet. De stämde nämligen överens med kläderna som Loveless enligt polisens efterlysning hade på sig när han flydde från fängelset.

Allt tyder därför på att mördaren själv mördades och styckades en kort tid efter flykten. Kanske var det medlemmar av den mördade hustruns familj som hittade honom och tog saken i egna händer.