Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Joseph Henry Loveless yxmördare Idaho

Huvudlöst skelett tillhörde yxmördare

Ett flera årtionden gammalt mysterium om ett styckat lik som hittades i en grotta i USA har lösts med hjälp av genteknik. Offret visade sig vara en undsluppen intern.

Anthony Lukas Redgrave/DNA Doe Project

Amerikanska DNA-detektiver har löst en 40 år gammal gåta, som inkluderar ett huvudlöst skelett och en yxmördare.

Ärendet inleddes år 1979, då en familj hittade skelettdelarna av en manlig bål i en grotta i den amerikanska delstaten Idaho. Tolv år senare dök också en hand, en arm och två ben upp i samma grotta.

Enligt polisen tillhörde skelettet en cirka 40 år gammal man. Den mördades identitet var dock ett mysterium.

Dna-databaser gav resultat

År 2019 började forskare vid Idaho State University och ett antal frivilliga rättsmedicinare från gruppen DNA Doe Project nysta i fallet.

De lyckades utvinna dna ur det ena benet. Dna-profilen jämfördes med miljontals andra profiler i bland annat dna-databaser som privatpersoner använder för att hitta släktingar, och det gav resultat.

Efter flera månaders sökande fick forskarna en träff: en 87-årig man i Kalifornien, som visade sig vara offrets barnbarn.

Offret mördade sin hustru

I december kunde polisen avslöja att den styckade mannen var Joseph Henry Loveless, som fängslades år 1916 för att ha yxmördat sin hustru.

Loveless, som hade en lång kriminell bana bakom sig, flydde emellertid en kort tid senare och försvann spårlöst.

Enligt utredarna var det avgörande spåret klädresterna som hittades tillsammans med skelettet. De stämde nämligen överens med kläderna som Loveless enligt polisens efterlysning hade på sig när han flydde från fängelset.

Allt tyder därför på att mördaren själv mördades och styckades en kort tid efter flykten. Kanske var det medlemmar av den mördade hustruns familj som hittade honom och tog saken i egna händer.

Läs också:

Arkeologi

400 år gammalt fartygsvrak kallas ”årtiondets fynd”

2 minuter
Arkeologi

”Livets elixir” hittat i tvåtusen år gammal kruka

2 minuter
Arkeologi

350 år gammalt riddarhjärta hittat i änkans grav

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj