Pennsylvania Department of Corrections/FBI
Al Capone

Hur många liv hade Al Capone på sitt samvete?

I 1920-talets Chicago var alla rädda för maffiabossen Al Capone, som lät döda många rivaler. Men ingen kom åt gangstern, som hade mäktiga vänner överallt.

Al Capone (1899–1947) var under 1920-talet ett av de mest ökända namnen i Chicagos undre värld – och hade flera hundra mord på sitt samvete.

Hur många människors blod som Al Capone hade på sina händer är emellertid svårt att avgöra. En kvalificerad uppskattning är att den amerikanske gangstern beordrade eller själv begick minst 400 mord.

Al Capone

Al Capone led av syfilis under sina sista år och avled redan vid 48 års ålder av hjärtsvikt 1947.

© Pennsylvania Department of Corrections/FBI

Slapp åtal genom mutor

De flesta av de mord som Capone själv begick med kniv eller pistol ska ha begåtts under hans unga år, då han ingick i ett gatugäng i New York. Han arbetade då för ligaledaren Johnny Torrio, och trots att Capone åtalades för flera mord kunde inget av dem bevisas.

När Torrio flyttade till Chicago följde Capone med. Med hjälp av en cocktail av våld, mord och korruption tog männen kontroll över stora delar av storstadens undre värld – bland annat bordeller, spelhålor och narkotikahandel.

Capone var skicklig på att muta poliser, åklagare, domare och politiker, och i många år undgick han rättsliga påföljder för sina många brott. Först 1931 fängslades den 32-årige gangstern – för skattesmitning.