Shutterstock

Hur många fångar rymde från Alcatraz?

Under sina dryga trettio år som fängelse för farliga brottslingar försökte bara ett fåtal av internerna rymma. Ännu färre lyckades.

Under åren 1934–63, då ön Alcatraz fungerade som rymningssäkert fängelse för farliga amerikanska brottslingar, försökte 36 fångar rymma.

Officiellt lyckades inget av flyktförsöken, eftersom de flesta rymlingarna greps, sköts eller drunknade. Ödet är dock ovisst för fem fångar, som har kategoriserats som ”saknade, antagligen drunknade”.

Två av de fem fångarna rymde 1937 efter att ha filat av gallren. Männen hade dock valt en dag med synnerligen dåligt väder och experter är eniga om att de drunknade i de upprörda vågorna, varefter strömmarna förde ut deras kroppar till havs.

De tre övriga fångarna försvann från sina celler 1962. De hade ägnat månader att åt gräva sig igenom sina cellväggar med hjälp av bland annat en hemmagjord borrmaskin gjord av en kasserad dammsugare.

Bullret dolde de genom att spela munspel. Natten då de rymde lade de huvuden av papier-maché i sina sängar för att det skulle se ut som att de sov och lämnade ön på en gummiflotte gjord av regnkappor.

Om männen överlevde är ovisst. Flera vittnen har hävdat att de sett fångarna på olika platser, men FBI lade ner utredningen 1979 efter sjutton års letande. Hos den federala polismyndigheten U.S. Marshals är fallet emellertid inte avskrivet.

Borrmaskinen som fångarna gjorde hålen med tillverkades av en dammsugarmotor. En av männen stal den från fängelsets verkstad.

Shutterstock

Dockhuvuden lades i sängarna för att ge vakterna ett intryck av att fångarna låg och sov. Huvudena var gjorda av improviserad papier-maché av bland annat tvål, tandkräm och toalettpapper.

Håret hade stulits från fängelsets frisör.

Shutterstock/Golden Gate National Recreation Adrea

Hålet i cellen doldes bakom papp och kläder. Hålet ledde till en obevakad övre våning, där fångarna konstruerade flytvästar och en gummiflotte av stulna regnrockar. Ett schakt ledde upp till taket – och friheten.

Shutterstock

På Alcatraz har det tidigare funnits ett fort och ett militärfängelse för olydiga soldater.

© Shutterstock

På Alcatraz satt de farligaste fångarna

Den lilla klippön Alcatraz ligger i San Francisco-bukten, cirka två kilometer från fastlandet.

Vattnet runt ön är ofta oroligt på grund av kraftiga strömmar. Därför var Alcatraz en perfekt plats när USA:s justitiedepartement 1934 behövde ett rymningssäkert fängelse till landets fångar.

Bland de fångar som suttit i Alcatraz finns ökända gangstrar som Al Capone och George ”Machine Gun Kelly” Barnes. Fängelset lades ner 1963, eftersom många av byggnaderna slitits ner av det salta havsvattnet.

I dag är Alcatraz öppet för turister. Omkring 1,5 miljoner människor besöker det varje år.