Här är historiens sju värsta torpeder

Vissa gjorde det för pengarna, medan andra njöt av att se sina offer lida. Gemensamt för historiens mest beryktade torpeder är att de var lika samvetslösa som de var uppfinningsrika med rep, knivar och pistoler.

Murder Inc. var maffians torpeder.

Murder Inc. spred skräck i USA på 1930-talet.

© Getty Images

Den sovjetiske torpeden Alexander Solonik spred skräck inom Nato, medan maffian inrättade en egen ”kommission”, Murder Inc., vars medlemmar sköt, ströp och högg ihjäl folk.

Träffa historiens värsta torpeder, bland dem skådespelaren Woody Harrelsons pappa och en brasiliansk tonåring.

Rysk elitsoldat spred skräck omkring sig

KGB-torpeden Alexander Solonik.

Efter Berlinmurens fall förvandlades Ryssland till ett eldorado för organiserad brottslighet. Maffian anlitade torpeder, och en av de effektivaste var Alexander Solonik.

© Wikimedia Commons, Shutterstock

Alexander Solonik började sin karriär som professionell mördare i 1980-talets Östtyskland, där han arbetade som sovjetisk elitsoldat. Enligt egen utsago var hans uppgift att mörda officerare inom Nato, information som dock aldrig har bekräftats av andra källor.

Efter Sovjetunionens sönderfall år 1991 blev Solonik torped åt inflytelserika ryska gangstrar, som anlitade honom för att röja rivaliserande gängmedlemmar ur vägen.

Under en skottväxling med Moskvapolisen år 1994, då fyra poliser sköts av Solonik, greps Rysslands mest beryktade torped.

Redan året efter blev han den första fången någonsin att fly från det toppsäkra fängelset Matrosskaja Tisjina i Moskva. År 1997 vände Solonik gangsterlivet ryggen och slog sig ner i Grekland med sin flickvän. Vid det laget hade han dödat minst 43 personer.

Den ryska maffian, som ogillade hans uppsägning, skickade en torped efter honom och den 31 januari 1997 ströps Solonik i sitt hem i Aten.

Fortkörning fällde Detroits värsta torped

Torpeden Chester Campbell.

Chester Campbell var en bokmal som ofta frekventerade museerna i hemstaden Detroit. Bakom den nördiga fasaden fanns en kallblodig mördare.

© Detroit Police Department, Shutterstock

År 1975 greps 45-årige Chester Campbell i Detroitförorten Orchard Lake efter att ha överskridit hastighetsbegränsningen. När polisen sökte igenom hans bil hittade de vapen, droger och kontanter. Det mest uppseendeväckande fyndet var dock en liten anteckningsbok.

I den stod namn på ett antal personer som Chester Campbell antingen hade dödat eller planerade att döda under den närmaste framtiden.

Chester Campbell var mycket intelligent och en frekvent besökare på Detroits museer och bibliotek. På fritiden studerade han främmande språk. Bakom bokmalens oskyldiga yttre dolde sig emellertid en kallblodig torped, som mördade åt Detroits maffia och alla andra som ville anlita honom.

Chester Campbell, som tog minst 15 000 dollar för ett mord (omkring 110 000 dollar i dagens penningvärde), tros ha mördat minst 50 personer. Efter gripandet år 1975 fängslades Detroits mest notoriska torped. I maj 2001 avled Chester Campbell av hepatit C på ett fängelsesjukhus. Han blev 71 år gammal.

Woody Harrelsons pappa var en kallblodig mördare

Woody och Charles Harrelson.

Woody Harrelson är en av Hollywoods mest berömda skådespelare. Stjärnans pappa var också något av en berömdhet.

© Houston Police Department & Regency Enterprises

Woody Harrelson har över 100 filmer och tv-serier på sitt CV, men den amerikanske skådespelaren är inte familjens enda berömdhet.

På 1960- och 1970-talet var hans pappa Charles Harrelson en av USA:s mest fruktade torpeder. I FBI:s källor beskrivs Harrelson som ”en dödlig kombination av intelligens, charm och brutalitet”.

Dessa förmågor använde han som torped åt maffian.

Charles Harrelson gjorde sig skyldig till sitt första mord år 1968. Han fortsatte med sin ”karriär” till år 1979, då han sökte upp domaren John Wood, Jr utanför hans hem i San Antonio och sköt honom fem gånger med ett gevär.

Mordet fick polisen att inleda en intensiv jakt på torpeden, som greps under en sex timmar lång skottväxling, under vilken Harrelson var hög på kokain.

Harrelson dömdes till livstids fängelse för sina illdåd. Han dog i fängelset år 2007.

Richard Kuklinski skröt om sina förmågor

”The Iceman”, Richard Kuklinski, familjeporträtt.

Utåt var Richard Kuklinski en kärleksfull familjefar, men under ytan dolde sig en kallblodig torped.

© Shutterstock

Från 1950-talet och tre årtionden framåt dödade Richard Kuklinski enligt egen utsago mellan 100 och 200 personer. De flesta morden begicks på uppmaning av New Yorks mäktiga maffia.

Genom åren utökade den två meter långe och 135 kilo tunge torpeden ständigt sin repertoar av mordmetoder.

Kuklinski sköt, ströp, stack ner, sprängde, förgiftade och torterade sina offer. Han var även expert på att sopa igen spåren efter sig genom att stycka liken och förvara dem i frysar, vilket gav honom öknamnet ”The Iceman”.

Privat gav Richard Kuklinski intryck av att vara ett dygdemönster. Hans fru Barbara, som han gifte sig med år 1961, och deras två döttrar trodde att han var en framgångsrik affärsman. Familjen gick i kyrkan tillsammans varje söndag och barnen gick på en privatskola. På semestern gick resan ofta till Disneyland.

År 1987 sprack medelklassfasaden när Kuklinskis bästa vän, gangstern Phil Solimene, angav honom för FBI.

Kuklinski dömdes till livstids fängelse.

Murder Inc. tjänade stora pengar på systematiska mord

Louis Buchalter, torped, Murder Inc.

Torpederna som ingick i Murder Inc. var i många fall välklädda. De bar skräddarsydda kostymer och exklusiva italienska läderskor.

© Wikimedia Commons

Den 15 april 1931 mördades New Yorks mäktigaste maffiaboss ”Joe the Boss” Masseria på uppdrag av den lokale gangstern Charles ”Lucky” Luciano.

En kort tid efter mordet bildade Luciano ett nationellt kriminellt organ, den så kallade kommissionen, som beslöt att inrätta en professionell grupp torpeder vid namn Murder Inc.

På 1930-talet låg kommissionens torpeder bakom minst 700 mord i USA:s storstäder. I en tid då en vanlig veckolön låg runt 30 dollar fick torpederna omkring 5 000 dollar för varje mord.

Offren var i regel smågangstrar, hasardspelare med hopplöst stora skulder och butiksägare som vägrade betala skyddspengar till kommissionens medlemmar.

I början av 1940-talet avslöjades kommissionen, varefter många av dess medlemmar greps och avrättades, däribland ledaren Louis Buchalter. En kort tid senare var både Murder Inc. och kommissionen historia.

Brasiliansk bödel lärde sig yrket av sin onkel

Den brasilianske torpeden Julio Santana.

Under en stor del av sitt liv bodde torpeden Julio Santana i ett primitivt hus i utkanten av regnskogen.

© Wikimedia Commons

Det låg inte i korten att Julio Santana skulle få en karriär som efterfrågad torped.

Under uppväxten bodde den brasilianske torpeden djupt inne i Amazonas regnskog och han räknade med att bli fiskare på floden. År 1971, då Julio Santana var 17 år, förändrades emellertid hans liv.

Hans onkel, som var torped, övertalade sin nevö att begå ett mord mot en större summa pengar. Julio Santana tvekade, men gick till slut med på det. Mordet skakade honom i grunden och han svor att aldrig döda någon igen.

Det löftet höll han dock inte länge. Under de därpå följande 40 åren dödade han hundratals personer, i många fall på uppdrag av den brasilianska regeringen. Bland Julio Santanas offer fanns allt från kommunistiska gerillasoldater och vänsterpolitiker till guldgrävare och inflytelserika regeringsmedlemmars otrogna fruar.

År 2006 beslöt han sig för att lämna tillvaron som torped. Vid det laget hade han skrivit namnen på 492 offer i en anteckningsbok.

Kan man verkligen beställa en torped på internet?

Torpeder kan anlitas på internet.

I internets mörkaste avkrokar lär man kunna hitta torpeder.

© Wikimedia Commons

Dark web är internets skrämmande bakgård.

Där är alla anonyma, och på webbplatser som Murder Incorporated Hitman, Slayers och Chechen Mob finns självutnämnda professionella som är villiga att döda för pengar.

Det lär kosta motsvarande 50 000–750 000 kronor att anlita en torped på dark web, beroende på hur offret ska röjas ur vägen.

Flera män och kvinnor i bland annat Storbritannien, USA och till och med Danmark har på senare år dömts till fängelsestraff för att ha anlitat torpeder på dark web.

Frågan är dock om morden verkligen hade utförts.

Enligt en artikel i New York Times från år 2020 har man ännu inte lyckats koppla ett enda mord till en mördare som anlitats via dark web. I samma artikel förklarar forskare vid Michigan State University, som har tittat närmare på 24 torpedsajter, att de är ren och skär bluff.

Det framstår också som ett relativt riskfritt bedrägeri, för vem ska de missnöjda ”kunderna” vända sig till om torpeden tar emot pengarna och låter bli att göra sitt jobb?