Fem olösta mordgåtor som fortfarande gäckar

Härskare som plötsligt dör. Mäktiga män som drar sin sista suck just när de ska bestiga tronen. Historien är full av exempel på ”lägliga” dödsfall som väcker misstänksamhet, och det finns också många som kämpar för att bevisa att en dödlig konspiration ligger bakom.

Dödad av CIA? Enligt vännerna var Marilyn djupt deprimerad under sin sista dag i livet.

© Polfoto

1. Napoleon Bonaparte

 • Officiell dödsorsak: Magcancer.
 • Ryktet säger: Förgiftad av arsenik.
 • Misstänkta: Engelska fångvaktare.
 • Motiv: Förhindra Napoleon att ­återta makten i Frankrike.

”När jag dör – kräv en obduktion!” Så löd Napoleons order när han satt som britternas fånge på ön Sankt Helena. År 1821 dog så den 52-årige forne kejsaren och en obduktion utfördes av de brittiska myndigheterna. Enligt läkarna var dödsorsaken magcancer.

Förklaringen stod oemotsagd fram till år 1961, då bl.a. svensken Sten Forshufvud lade fram den uppseendeväckande teorin att Napoleon inte dog av cancer utan av förgiftning.

Beviset var en analys av den franske kejsarens hår som visade på mycket höga halter av arsenik. Dessutom tydde beskrivningarna av Napoleons sjukdomsförlopp mer på långsam för­giftning än att han skulle haft ­cancer. Olika gärningsmän har pekats ut.

De britter som höll Napoleon fången hade både möjlighet att förgifta honom och ett motiv: Napoleon hade varit Storbritanniens störste fiende och bara genom att skicka honom i graven kunde alla vara säkra på att han aldrig mer skulle komma tillbaka i någon maktposition.

En annan misstänkt är den franske greven de Montholon. Han arbetade för Napoleon under hans fångenskap och var huvudarvinge till den avsatte kejsarens gods.

Napoleon hade dessutom haft en affär med grevens hustru, och anhängare av teorin poäng­terar gärna att greven hade dubbla motiv: Utsikten till ett arv och ursinne över otroheten.

Arseniken kan också ha en helt annan förklaring. År 1980 lanserade en brittisk kemist teorin att den avsatte kejsaren föll offer för sin egen tapet. På den tiden ingick arsenik i vissa färgämnen och när de avdunstade bildades giftiga ångor.

Tidigare i år offentliggjorde det italienska institutet för kärnfysik, INFN, nya analyser av kejsarens hår.

Resultaten visade att Napoleon hade mycket höga halter av arsenik i kroppen både som barn, vuxen och strax före sin död. Han förgiftades med andra ord troligen inte ännu mer när han satt som brittisk fånge.

En teori om orsaken till att Napoleon dog när han var 52 år gammal är att han förgiftades av arsenikångor från tapeten i sitt arbetsrum.

© Bridgeman

2. Alexander den store

 • Officiell dödsorsak: Sjukdom.
 • Ryktet säger: Förgiftning.
 • Misstänkta: Alexanders vicekung Antipater och hans söner.
 • Motiv: Ta makten.

Alexander den store dog bara 32 år gammal år 323 f.Kr. Den unge härföraren efterlämnade ett rike som sträckte sig från Grekland i väster till Indien i öster – men ingen arvinge.

Redan under antiken riktade romerska historiker, bl.a. Justinus, misstankar om mord mot Alexanders vicekung Antipater som till­sammans med sina söner ville ta makten i riket.

En av sönerna var Alexanders munskänk som med lätthet ­hade kunnat förgifta hans mat. Enligt andra källor blev Alexander sjuk efter ett dryckesgille och låg i hög feber i två veckor innan han dog.

Hans död var startskottet till en maktkamp mellan hans två generaler, en strid som Antipater och hans släkt vann.

En del historiker tvivlar på att Alexander verkligen förgiftades. Han låg sjuk ganska länge och man känner inte till något gift från denna tid som verkar så långsamt.

Den store erövraren kan ha dött i hjärnhinneinflammation, polio eller malaria som härjade i Babylon på 300-talet f.Kr.

3. Marilyn Monroe

 • Officiell dödsorsak: Självmord med sömntabletter.
 • Rykte: Offer för mördare.
 • Misstänkta: CIA eller FBI.
 • Motiv: Dölja stjärnans affär med två Kennedybröder­.

Den 4 augusti 1962 dog Marilyn Monroe, 36 år gammal. Intill sängen låg sömntabletter. På dödsattesten angavs: ”Förmodat självmord.”

Sedan dess har flera ställt sig frågande till varför inte obduktionen visade några rester av färgämnen från tabletterna i magen.

Däremot var Marilyns ändtarmsöppning irriterad, vilket gav upphov till rykten om att någon tvingat i henne en överdos av sömn­medel som stolpiller.

En teori är att CIA eller FBI låg bakom ett maskerat mord för att Monroe inte skulle avslöja sina då hemliga kärleksaffärer med president John F Kennedy och hans bror, justitieministern Robert.

Några bevis finns dock inte.

4. Tutankhamun

 • Dödsorsak: Komplikationer efter ett benbrott.
 • Ryktet säger: Slag i bakhuvudet.
 • Misstänkta: Faraos rådgivare Eje och arméchefen Horemheb.
 • Motiv: Ta makten.

Tutankhamun hade inte fyllt 20 år när han dog år 1323 f.Kr. Vid den tiden hade han varit farao i tio år, och hade just blivit gammal nog att faktiskt ta över makten från sina rådgivare Eje och Horemheb.

Barnkungens mumie låg ostörd i sin grav i över 3.000 år tills arkeologen Howard Carter hittade den år 1922. Tre år senare obducerades den.

Både obduktionen och en röntgenundersökning år 1968 gav upphov till spekulationer om döds­orsaken eftersom Tutankhamuns mumie visade spår efter ett hårt slag – eller kanske ett pilskott – i nacken.

I decennier har man därför misstänkt att faraos premiärminister Eje och arméchefen Horemheb mördade Tutankhamun för att ­själva tillskansa sig makten. Eje efterträdde också Tutankhamun och Horemheb följde efter Eje.

År 2004 undersöktes faraos ­mumie igen. En datortomografisk skanning avslöjade nu att nack­skadan förmodligen hade uppstått först efter faraos död.

Å andra ­sidan visade det sig att Tutankha­muns ena ben var brutet, och historikerna lutar nu åt att han dog av komplikationer efter den skadan.

Den ledande egyptologen Zahi Hawass stod bakom skanningen av Tutankhamuns mumie.

© Scanpix/Corbis

5. Wolfgang Amadeus­ Mozart

 • Officiell dödsorsak: Sjukdom.
 • Ryktet säger: Giftmord.
 • Misstänkta: Frimurare.
 • Motiv: Hindra Mozart från att avslöja fler hemligheter.

När kompositören Mozart dog år 1791 var kroppen uppsvälld och han hade kräkts mycket. Det var symtom som satte igång rykten om ett giftmord.

Man misstänkte frimurarorden – mordet skulle i så fall vara ett straff för att deras hemligheter hade avslöjats i operan Trollflöjten. Även rivalen Salieri utpekades som mördare.

Ingen av teorierna har dock bekräftats, och seriösa historiker menar att det mest sannolika är att Mozart dog av sjukdom.

Mozarts lik försvann i en massgrav för fattiga och har inte kunnat undersökas, men hans musik lever kvar.