De fem fräckaste bedragarna i historien

Några av historiens mest berömda tjuvar lurade myndigheterna i åratal och genomförde helt absurda bluffar. Vi har samlat fem av de skurkaktigaste tjuvarna här.

Frank Abagnale är en av historiens mest kända bedragare, och under en period utgav han sig för att vara pilot. Hans liv skildrades i filmen "Catch Me if You Can" från 2002 med Leonardo DiCaprio i huvudrollen.

© Privat udlånt foto af Frank Abagnale

Bill Mason – stal från de rika och berömd

Bill Mason är USA:s kanske mest berömda juveltjuv och var en mästare på att stjäla värdefulla smycken. Framförallt stal han dem från amerikanska berömdheter som t.ex. Robert Goulet, Bob Hope, Truman Capote och många fler, vilka han lyckades charma så att han kom nära dem.

Under sin karriär som förbrytare stal Bill Mason juveler för ungefär 35 miljoner dollar, och även om han infångad efter en stor förbrytarjakt tillbringade han bara tre år bakom lås och bom.

Doris Payne – giftasglad kvinna stal juveler

Den enda kvinnliga tjuven på listan är berömd för sin cirka sextio år långa ”karriär” som juveltjuv. Doris Payne blev berömd för att stjäla från juvelbutiker, där hon utgav sig för att vara en rik kund på jakt efter en förlovningsring.

Hon förvillade försäljaren genom att be att få se på många olika smycken, och på så sätt lyckades hon ofta smyga ner ett eller flera smycken i fickan.

År 2013 dömdes hon vid 83 års ålder till två års fängelse och beordrades att hädanefter hålla sig borta från juvelbutiker.

Frank William Abagnale Jr. – en man med många ansikten

En av de mest berömda tjuvarna och svindlarna någonsin. Amerikanen Frank Abagnale. utgav sig bland annat för att vara pilot, läkare, advokat och var otroligt duktig på att förfalska checkar. Han påbörjade dessutom sina svindlerier när han bara var 16 år gammal!

Som 21-åring arresterades han dock i Frankrike, och efter att ha suttit i fängelse både där och i Sverige utlämnades han till USA. Där behövde han dock bara sitta i fängelse i fem år innan han släpptes på fri fot och anställdes av FBI som konsult.

Albert Spaggiari – bankrånare på fri fot

Den kanske mest kände franske tjuven någonsin. Albert Spaggiari bröt sig in i bankvalvet på banken Société Générale. Den 16 juli 1976 grävde han och en handfull kumpaner en tunnel från kloakerna in i bankvalvet, varpå de kom undan med mellan trettio och sextio miljoner franc i kontanter och värdepapper.

Spaggiari greps några månader senare, men under rättegången lyckades han fly och han levde sedan resten av sitt liv på fri fot i Argentina.

Vincenzo Peruggia – stal världsberömd kvinna

Känd som mannen bakom 1900-talets största konststöld. Vincenzo Peruggia arbetade på Louvren-museet, där den världsberömda målningen Mona Lisa var utställd.

Den 20 augusti 1911 lyfte Peruggia lugnt och stilla ner tavlan från väggen och smugglade ut den ur galleriet. Han förde tavlan till Italien, där han menade att den hörde hemma och förvarade den i sin lägenhet i Firenze i två år.

Efter att ha kontaktat ägaren av ett museum i Italien anhölls han dock och Mona Lisa skickades sedan tillbaka till Louvren 1913, där den hänger än i dag – med något bättre säkerhet.