The Wild Bunch: Främre raden från vänster Harry A Longabaugh (alias the Sundance Kid), Ben Kilpatrick (alias the Tall Texan), Robert Leroy Parker (alias Butch Cassidy); bakre raden från vänster: Will Carver och Harvey Logan (alias Kid Curry). Fort Worth, Texas, 1900.

12 av de goda, de onda och de fula

Skickliga skyttar och råa revolvermän var en del av dagens oordning i Vilda västern. Vi tittar på en period i USA:s historia, som Hollywood har romantiserat, men som mest av allt var brutalt våld och elände. Möt Billy the Kid, Jesse James, John Wesley Hardin och en rad andra "gunslingers".

1. Jesse James: Motivet var hämnd

När Jesse James (1847–82) och hans bror den 13 februari 1866 rånade Clay County Savings Bank i Liberty Missouri, var motivet hämnd. Bankdirektören hade kämpat för nordstaterna i inbördeskriget 1861–65, och familjen James var tidigare slavägare, som nu hade förlorat allt.

Många av medlemmarna i James Younger-gänget, som de följande åren ägnade sig åt bank- och tågrån, hade deltagit i gerillakriget mot nordstaterna, och eftersom det fortfarande fanns en utbredd sympati för sydstaternas sak, mördades en rad Pinkertondetektiver, medan de letade efter gänget.

Jesse James fick status av frihetskämpe och ett slags Robin Hood, men allt tyder på att den rastlöse unge mannen mest rånade för egen vinnings skull.

2. John Wesley Hardin: Den värste mördaren i Texas

”Hardin kommer och tar dig, om du inte uppför dig ordentligt!”, sade föräldrar till olydiga barn i 1880-talets Texas.

John Wesley Hardin (1853–95) var prästson men hade 42 liv – plus ett okänt antal indianer och svarta – på sitt samvete, när han greps 1878.

Sina 16 år bakom galler använde han för att utbilda sig till jurist, och hans önskan om att bli en laglydig medborgare gjorde att han benådades.

Han började arbeta som advokat (”stadens bäste”, mutade han lokaltidningen till att skriva), men redan ett år senare drog hans hetsiga temperament iväg med honom, när han i El Paso kom i gräl med den lokale sheriffen, som till slut sköt "den värste mördaren i Texas".

3. Calamity Jane: Kalamiteten

Som 15-åring förlorade Martha Jane Cannary Burke (1852–1903) sina föräldrar och tvingades försörja sina fyra syskon genom att arbeta med allt från diskning till prostitution. Bäst trivdes hon emellertid ute på prärien, där hon som skicklig skytt dödade ett okänt antal indianer.

Den vackra flickan fick aldrig lära sig att läsa, men trots sina brister drog hon sig inte för att reagera på alla oförrätter med hot om alla slags kalamiteter. Hon blev känd som Calamity Jane.

4. Billy the Kid: En ost ledde honom in på brottets bana

Han blev föräldralös som 14-åring, och 1875 anhölls han för att ha stulit en bit ost.

Henry McCarty (1859–81) beskrevs som ”en duktig och hövlig pojke”, men händelsen gjorde att han kom i dåligt sällskap. Han slog sig på häststölder i New Mexico och blev på grund av sitt pojkaktiga utseende snart känd som Billy the Kid.

När sheriffen Pat Garrett hittade och dödade honom i Fort Sumner hade Billy the Kid mellan fyra och nio människoliv på sitt samvete. Han blev 21 år gammal.

Henry McCarty mer känd som Billy the Kid.

5. Pat Garrett: Han skapade en legend

Bartendern och buffeljägaren Pat Garrett (1850–1908) valdes till sheriff i Lincoln County, New Mexico, men förutom att han 1881 dödade Billy the Kid hade han inte så stora framgångar.

När han året därpå försökte bli omvald, fick han en god vän att skriva boken "The Authentic Life of Billy the Kid", som överdrev hans insatser en smula. Pat Garrett förlorade valet och fick aldrig belöningen på 500 dollar för att ha dödat Billy the Kid – men han hade förvandlat en banal vardagshistoria från den tidens våldsamma New Mexico och skapat en legend.

6. Emmett Dalton: Från bankrånare till fastighetsmäklare

När en boskapstjuv i Oklahoma dödade vicesheriffen Frank Dalton år 1887 beslutade Emmett, Gratton och Bob Dalton sig för att gå i broderns fotspår. Emmett (1871–1937) lyckades aldrig få arbete som lagens tjänare, men när hans båda bröder lurades på sin lön som sheriffer, tog han initiativet till att de alla tre bytte sida och blev bank- och tågrånare.

Det gick illa i Coffeyville. De anhölls och Emmett fick ett livstidsstraff. Han benådades emellertid 14 år senare och arbetade till sin död som fastighetsmäklare i Californien.

Bröderna Daltons gäng efter bankrånet i Coffeyville. Från vänster till höger: Bill Power; Bob Dalton; Gratton Dalton och Dick Broadwell.

7. Wyatt Earp: Det sista helvetet i Västern

Den 26 oktober 1881 försökte vicesheriffen i Tombstone, Arizona, Wyatt Earp (1848–1929) tillsammans med sina bröder och tandläkaren Holliday att avväpna ett gäng banditer vid boskapsfållan O.K. Corral. Situationen utvecklades dramatiskt.

Vilda västerns kanske mest berömda eldstrid varade i knappt 30 sekunder, men efteråt var tre av rånarna döda, och sedan den dagen rådde det lugn i staden, som tidigare haft öknamnet ”det sista helvetet i Västern.”

8. Apache Kid: Inspirerade till Tarzan

Den unge apachen Has-kay-bay-nay-ntayl (född på 1860-talet) var spejare hos Al Sieber, som förde krig mot indianerna i Arizonaterritoriet.

När han var 20 dödades hans far av en berusad soldat. Han dödade sin fars mördare, och de kommande tio åren var han nu fredlös, känd som Apache Kid. En lång rad rån, våldtäkter och mord skylldes på honom och hans gäng. Trots en belöning på 5000 dollar greps Apache Kid aldrig, och man tror att han levde till hög ålder någonstans i Mexico.

En ung Edgar Rice Burroughs deltog som kavallerist i jakten år 1896. Han kan då ha fått inspiration till sin första roman om Tarzan, som utkom 1912.

9. Big Nose Parrott: Banditen blev till ett par skor

När den dödsdömde boskapstjuven och massmördaren Big Nose George Parrott (18??–1881) försökte fly från fängelset i Rawlins, Wyoming, angreps han av en rasande folkmassa, som hängde honom i en telegrafstolpe.

Statens första kvinnliga läkare, Lilian Heath, sparade den översta delen av hans kranium, som hon använde som askkopp, och delar av hans hud användes för att tillverka ett par skor.

Moderna DNA-analyser har bekräftat historien.

10. Dynamite Dick: Den mest dödade mannen i Amerika

Tre saknade fingrar på den ena handen var ett av de särskilda kännetecknen, när myndigheterna i Oklahoma efterlyste bankrånaren och boskapstjuven Dan Clifton (1865–96).

Prisjägarna kom nu med det ena liket efter det andra. Det fanns ofta tecken på att fingrarna hade skurits av, och i regel var det fel fingrar som saknades.

År 1896 mottog sheriffen i Blackwell, Oklahoma, ett lik, som motsvarade signalementet. Belöningen på 3500 dollar betalades ut, men trots det har det aldrig fastslagits, om det verkligen rörde sig om Dynamite Dick – ”den mest dödade mannen i Amerika”.

11. Black Jack: Hålet i muren

År 1890 var cowboyen Tom Ketchum (1863–1901) tvungen att fly från Texas. Orsaken är inte känd, men från och med flykten eskalerade hans kriminella verksamhet och kulminerade i en rad blodiga tågrån.

Black Jack, som han nu kallades, höll tillsammans med andra banditer till i Hole in the Wall, en trång ravin i Big Horn Mountains i norra Wyoming, dit ordningsmakten inte vågade sig.

År 1899 försökte Black Jack ensam att råna ett tåg, men lokföraren sköt och sårade honom i höger arm. Nästa dag greps han, och eftersom detta var det enda brott som han klart kunde bindas till, är Tom Ketchum den ende i USA:'s historia som dömts till döden för försök till tågrån. Han hängdes 1901.

12. The Sundance Kid

Som tonåring stal Harry Longabaugh (1867–1908?) en sadel och en häst från en farm i Sundance, Wyoming.

Brottets bana var utstakad, han rånade banker, släpptes från fängelset i Deadwood, rånade fler banker och flydde till Sydamerika.

Kanske var han en av de laglösa som dödades under en sammanstötning med bolivianska soldater 1908, men det är en populär tro att The Sundance Kid obemärkt levde i USA till 1931.