10 listiga lönnmördare

Oavsett om motiven varit politiska, religiösa, personliga eller helt andra, har attentat satt massor av blodiga fingeravtryck i historien – på många olika sätt.

Luigi Lucheni efter att han gripits för mordet på kejsarinnan Elisabeth av Österrike.

1. Mord genom hammarkast

218 f Kr

Qin Shi Huang hade annekterat Han i Kina år 230 f Kr, och på grund av det hade Zhang Liang lurats på möjligheten att bli Han-dynastins näste härskare. Det hade så till den grad uppfyllt Zhang Liang med hämndbegär att han använde hela familjeförmögenheten på att planlägga ett attentat, som verkställdes först 12 år senare.

Det var praktiskt omöjligt att komma nära Qin Shi Huang, så Zhang Liang lejde en stark man, som med stor precision kastade en 30 kilo tung hammare mot en vagn. Hammaren dödade en man i vagnen, men Qin Shi Huang befann sig i en annan vagn och överlevde därför det annars välplanerade attentatet.

2. Attentatsmannen hade inga fina kläder

10 juli 1584

Den spansksinnade Balthazar Gérard hade föresatt sig att mörda Wilhelm I av Oranien, som arbetade för Nederländernas oberoende av Spanien. Han visste emellertid inte hur, för det var omöjligt att komma nära Wilhelm med en kniv.

Den 10 juli 1584 befann han sig på torget framför Wilhelms palats i Delft, medan han försökte komma på en idé. En vakt frågade honom vad han gjorde där, och Gérard svarade att han inte hade tillräckligt fina kläder för att delta i gudstjänsten i kyrkan ovanför.

Den sympatiske vakten såg till att den unge mannen fick pengar till nya kläder, men i stället skyndade sig Gérard ut i staden och köpte en pistol. När Wilhelm senare på dagen visade sig i dörren, sköt han honoam. Det blev historiens första attentat med skjutvapen.

3. Student stämplad som kriminell fanatiker

14 juni 1800

Den franske generalen Jean Baptiste Kléber sympatiserade med de fattiga, eftersom han själv var son till en enkel byggnadsarbetare. Det visste den syriske studenten Suleiman el Halabi, när han förklädd till tiggare gick till Klébers hem i Kairo. Generalen tog vänligt emot tiggaren, och när de skakade hand, stack el Halabi honom fyra gånger med en stilett.

Den osmanska underrättelsetjänsten hade lovat frige el Halabis far från gäldstugan, om han dödade Kléber. Fransmännen avrättade studenten och hans kranium fördes till Paris, där det användes i undervisningen av medicine studerande i ”kriminalitetens och fanatismens anatomi”.

10 listiga lönnmördare II

En rasande folkmassa griper Charlotte Corday efter mordet på Jean-Paul Marat.

4. Nedstucken i badkaret

13 juli 1793

Den 24-åriga Charlotte Corday fruktade att den franska revolutionens terrorregim skulle leda till inbördeskrig. Hon sökte därför upp Jean-Paul Marat, som hon ansåg bära huvudansvaret. Hon låtsades ha information om en motrevolution i sin hemstad Caen och släpptes därför in till Marat. Denne led av en hudsjukdom och behandlades med långa bad i badkar, där han satt och skrev, när Corday angrep honom med en brödkniv och dödade honom på fläcken.

5. Lincoln mördad på teatern

15 april 1865

John Wilkes Booth var en framträdande medlem av en skådespelarfamilj och kom och gick som han ville på Ford’s Theatre i Washington D.C.

Under det amerikanska inbördeskriget 1861–65 hade han dock mer eller mindre lagt skådespeleriet på hyllan, eftersom han var upptagen av sin plan att bortföra presidenten Abraham Lincoln för att stärka sydstaternas sak.

Det lyckades aldrig, men när Booth den 15 april 1865, en vecka efter sydstaternas kapitulation, fick veta att Lincoln hade biljett till aftonens föreställning på Ford’s, såg han sitt livs chans. Han använde sitt inflytande på Ford’s för att komma så nära presidenten att han kunde få tillträde till hans loge och skjuta honom.

6. Kungen mördad – med respekt

12 maj 1863

Radama II hann bara vara kung av Merina på Madagaskar i två år.

Under den tiden hann han med att öppna landet mot väst, ingå förbund med England, släppa in franska investerare och låta kristna missionärer återuppta sin verksamhet.

Det skaffade honom fiender, och den 12 maj 1863 mördade okända gärningsmän kungen. De respekterade emellertid också landets oskrivna lagar, som förbjuder låtande av kungligt blod, och ströp honom med en silkesnäsduk.

7. Manen, som dödade mannen, som dödade Jesse James

8 juni 1892

Robert Ford dömdes 1882 till döden för att ha skjutit sin ligaledare, bankrånaren Jesse James. Domstolen benådade emellertid honom samtidigt, eftersom han hade dödat en ännu värre kriminell, och därefter levde Ford gott på att låta sig fotograferas.

År 1892 mördades Ford själv av Edward Capehart O’Kelley, som därefter var mannen, som dödade mannen som dödade Jesse James. Också en väg till berömmelse.

10 listiga lönnmördare III

Liket av den ryske munken Rasputin.

8. Korsetten förlängde henes liv

10 september 1898

När kejsarinnan Elisabeth av Österrike var på väg till en utflyktsbåt under ett besök i Geneve, angreps hon av den unge anarkisten Luigi Lucheni. Han stack henne med en lång nål, men alla trodde att Elisabeth var oskadd.

Ombord på båten blev hon emellertid sämre, och två timmar senare var hon död. Det visade sig att nålen hade punkterat hennes hjärta, men att en extremt hårt spänd korsett hållit blödningen tillbaka och uppskjutit den oundvikliga döden med ett par timmar.

”Jag ville döda en kunglig person. Likgiltigt vilken,” sade Lucheni efteråt. Han medgav emellertid också att han förgäves hade letat efter en prins och överfallit Elisabeth i brist på bättre.

9. Snabbt beslut i Sarajevo

28 juni 1914

Bosnienserben Gavrilo Princip var medlem i en grupp på sju män, som planlagt att mörda den österrikiske ärkehertigen Franz Ferdinand under dennes besök i Sarajevo den 28 juni 1914.

Den förste attentatsmannen fick kalla fötter. Den andre kastade en bomb, men träffade fel bil, varefter resten av färden genom staden genomfördes i hög fart längs en alternativ väg.

Princip var redan på väg bort, när ärkehertigens kortege trots allt dök upp. Chauffören hade tagit fel gata, och när han stannade och lade i backen, fick han motorstopp. Efter ett snabbt beslut tog Princip fram sin FN Model 1910 pistol och sköt Franz Ferdinand.

10. "Den galne munken" dog under isen

16 december 1916

Under Romanovdynastins sista dagar bestämde sig en grupp adelsmän med prins Felix Yusopov i spetsen för att mörda Rasputin, som de ansåg hade fått alltför stor makt vid hovet.

De lockade "Den galne munken" till ett möte i Yusopovs palats, där de först gav honom rödvin med cyanid, sedan misshandlade honom och till slut sköt honom med fyra skott, varefter de gömde honom under isen i Nevafloden. När Rasputin tre dagar senare hittades, visade undersökningar att han dött genom drunkning i det iskalla vattnet.