Bildarchiv preussischer kulturbesitz

Knarkkartellerna – Mexicos förbannelse

Nordamerikanerna lyckades bromsa colombianernas försök att smuggla narkotika över Karibiska havet till USA på 1980-talet. Gangstrarnas lösning blev att skicka knarket via Mexico. Därmed föddes landets stora förbannelse – narkotikakartellerna.

”Hon sticker iväg!” ropar utkiken på Dauntless en aprildag år 1981. Det 64 meter långa tullfartyget från USA:s kustbevakning är på patrullering i Karibiska havet när en liten räktrålare plötsligt sätter kurs mot land, bort från internationellt farvatten.

Kaptenen ger Dauntless starka motorer full gas för att hinna genskjuta fiske­båten i tid. Matroserna drar av presenningarna från de laddade 50-mm-kanonerna, och prickskyttar ställer sig på bryggan. Snart ligger Dauntless jämsides med fiskebåten där tre vill­rådiga och nervösa män kommer ut ur styrhytten med händerna över huvudet.

”Skicka inte tillbaka mig till USA”, vädjar en av männen. Han får inte som han vill: i lastrummet hittar kustvakterna tjugo ton colom­biansk cannabis.

Senare samma dag ber kaptenen på Dauntless en av matroserna att måla ännu ett cannabisblad på masten. Det markerar kutterns 41:a seger i kampen mot knarksmugglarna.

##

Polisen är korrupt

1980-talet ser ut att innebära stora framgångar för USA i kampen mot de colombianska knarkkartellerna som tvingats tillbaka av amerikanernas utökade insatser i Karibien och i farvattnen utanför Florida.

Men senare ska det visa sig att USA:s kamp bara ­leder till en ännu blodigare och mer skoningslös fas i knarkkriget.

Colombianen Pablo Escobar tvingas inse att hans fruktade Medellínkartell måste hitta nya vägar för att smuggla­ narkotikan till USA. Han väljer Mexico, och blåser därmed liv i de mexikanska knarkkartellerna.

Mexicos knarkindustri är inte särskilt omfattande. På 1980-talet styrs den av Félix Gallardo, som i egenskap av polis är Mexicos obestridde kung över narkotikasmugglingen. Samtliga knarkrutter över gränsen till USA kontrolleras av ”El Padrino” (gudfadern), som han kallas.

Från och med 1982 kommer han att fungera som samarbetspartner till Pablo Escobars Medellínkartell. Colombianerna kan enkelt och smidigt flytta knarksmugglingen från havet till Mexico. Gallardo har redan en väloljad infrastruktur på plats och han mutar poliser, tulltjänstemän och politiker för att de ska titta åt ett annat håll.

Till en början får de mexikanska gangstrarna kontant betalning av colom­bianerna för varje lyckad smuggling. Men i slutet av 1980-talet förhandlar sig mexikanerna fram till att de i stället ska få mellan 35 och 50 procent av den narkotika som smugglas. Plötsligt är de inte längre bara smugglare, utan även direkt inblandade i narkotikahandeln.

##

Kartellerna föds

En vinterdag år 1989 kallar den korrupte polisen Félix Gallardo landets ledande knarkbrottslingar till ett möte i sin lyxvilla i Acapulco. Villan ligger skyddad, men är noga bevakad av hans trogna hantlangare.

Gallardo har kallat till möte eftersom han börjar bli orolig: USA pressar på för att få honom utlämnad, eftersom han några år tidigare kidnappat en amerikansk agent och låtit tortera honom till döds.

Gudfadern anser därför att det vore bäst om de olika smugglingsvägarna kontrollerades av olika familjer och ­ligor, så att ett enda angrepp mot smugglingen inte räcker för att slå ut verksamheten.

Efter överenskommelsen i lyxvillan i Acapulco är de mexikanska knarkkartellerna ett faktum.

När de båda upphovsmännen faller blir de nybildade kartellerna självständiga och inflytelserika. Den förste är Gallardo själv. Han hade tänkt sig att leda alla kartellerna, men några månader efter mötet grips han av mexikansk polis och döms till 40 års fängelse. I början kan han styra de olika ligorna från sin cell via mobiltelefonen, men snart flyttas han till ett extra säkert fängelse. Det resulterar i ett kaos i narkotikavärlden.

Det som skulle blivit en välordnad organisation av karteller i fredlig samexistens förvandlas snabbt till ett blodigt krig om vem som ska ta kontrollen över narkotika­smugg­lingen.

Lika stora problem uppstår när nästa knarkkung faller. Den 2 december 1993 kommer colombianska agenter världens största knarkkung, Pablo Escobar, på spåren. Han är chef för Medellín­kartellen, och när han flera år tidigare beslutade att skicka narkotikan via Mexico bidrog han till att de mexikanska kartellerna bildades.

Nu överlämnar han tronen till dem; han blir nämligen skjuten i huvudet när han försöker fly över Medellíns hustak. Ett par år senare knäcks även den andra mäktiga colombianska kartellen, Cali, och plötsligt är det helt nya – mexikanska – namn som dominerar smugglingen och distributionen av knark till USA.

Sedan dess har Mexi­cos sju stora karteller blivit det största kriminella problemet i hela Nordamerika. Drygt 39.000 mexikaner har mist livet i det pågående narko­tikakriget.

Mexico blev et transitland

1980: Insmugglingen av narkotika till USA har länge skett med båtar över Karibiska havet. Men en förstärkt insats med flygplan och tullfartyg gör det allt svårare för de colombianska kartellerna att få fram sina varor.

1982: Den mexikanske polisen och knarksmugglaren Félix Gallardo får kontakt med Medellín­kartellen i Colombia och blir deras samarbetspartner i Mexico. Han bygger upp en stor organisation med sig själv som enväldig härskare.

1984: En undercover-agent från USA infiltrerar Gallardos morganisation. Hans rapporter

leder till att man kan förstöra en cannabisodling som producerar plantor till ett värde av åtta

miljarder dollar per år. Gallardo blir ursinnig och låter kidnappa, tortera och mörda agenten.

1988: Gallardo förhandlar fram ett avtal med de colombianska kartellerna som innebär att mexikanerna hädanefter inte ska få pengar, utan i stället få betalt i andelar av den smugglade ­narkotikan.

1989: Gallardo inser att USA arbetar så hårt för att få honom arresterad, att han måste skydda sin organisation. Därför fördelar han smugglingsvägarna mellan olika grupperingar – och därmed uppstår de mexikanska knarkkartellerna. Bara några månader senare grips Gallardo av myndigheterna.

1992: Knarkkungen Pablo Escobar – ledare för Medellín-kartellen i Colombia – mördas. Det banar väg för de mexikanska gangstrarna som nu blir den främsta maktfaktorn i den nordamerikanska undre världen.