Gianni GIANSANTI/Getty Images
Polis och maffia

Hur uppstod ‘Ndrangheta-maffian?

På 1980-talet tar de italienska myndigheterna i med hårdhandskarna mot den sicilianska maffian, Cosa Nostra. Men det banar bara vägen för andra, mer brutala maffiagrupper.

Mord, utpressning, penningtvätt och narkotikahandel – listan med åtalspunkter var lång, när en italiensk domstol i november 2021 avkunnade domarna mot 70 åtalade i den största maffiarättegången hittills under detta årtusende. De dömda tillhör den mäktiga maffiaorganisationen ’Ndrangheta, som i årtionden har spridit skräck i Italien.

När ’Ndrangheta grundades på 1860-talet i Kalabrien i södra Italien var det emellertid ingen som trodde att gruppen en dag skulle hålla Italien i ett järngrepp. Grundarna var landsförvisade sicilianska banditer, som fann nya jaktmarker på Kalabriens landsbygd.

Domstolsdokument visar att ’Ndrangheta snabbt fick fotfäste och blev ett stort bekymmer för de lokala myndigheterna.

Polis och maffia

Italiensk polis har i årtionden bekämpat ’Ndrangheta, men myndigheterna har svårt att komma åt maffiagruppen.

© Gianni GIANSANTI/Getty Images

Maffian spred sig över världen

Efter andra världskriget lämnade en miljon fattiga syditalienare sina hem i jakten på ett bättre liv – och i kölvattnet följde ’Ndrangheta, som spred sig till hela Italien och med tiden till resten av världen. Gruppen steg emellertid inte till den kriminella maktens topp förrän på 1980-talet, då rättegångar försvagade den sicilianska maffian Cosa Nostra, och banade vägen för andra brottsorganisationer.

Inom loppet av några decennier blev ’Ndrangheta Italiens mäktigaste maffia, och gruppen specialiserade sig på framför allt kokainhandel. I dag står ’Ndrangheta bakom omkring 80 procent av allt kokain som smugglas in i Europa, och tjänar motsvarande omkring 550 miljarder kronor årligen. Gruppen bedöms ha 60 000 medlemmar i alla delar av samhället.

Ordet ’Ndrangheta kommer av grekiskan och används i betydelsen ”modig man”.