Med stölden av nattmössorna inleddes en lång kriminell karriär för elvaårige Louis Dominique Garthausen, som var son till en vinhandlare.
Under namnet Cartouche, en förvanskning av Louis tyskklingande efternamn, skulle han med tiden bli den parisiska undre världens obestridde kung.
Paris var tjuvarnas paradis
Kort tid senare lämnade Cartouche skolan för att tillbringa dagarna bland kriminella i huvudstadens slumkvarter. Där blev han snabbt känd för sitt mod och sin list.
”Om du så blir gammal som Metusalem blir du aldrig starkare, modigare eller klokare än du är nu”, sa en äldre tjuv till den 18-årige Cartouche.
Kort därefter styrde Cartouche sin egen liga med omkring 200 medlemmar.
Ligan hade fullt upp. Under Solkungen, Ludvig XIV, var Frankrike Europas absoluta supermakt, och rikets huvudstad, Paris, var kontinentens näst största stad.
Borgerskapet tjänade enorma summor, och det gav Cartouche och hans liga glada dagar. Gång på gång bröt de sig in hos nyrika och stal deras värdesaker. Ligan drog sig inte heller för att begå rån och rånmord, och inte ens kyrkans män var förskonade.
En dag rånade Cartouche en abbot. Han såg samtidigt en möjlighet att få ägna sig åt en av sina favoritsysslor – att driva med polisen.
Innan abboten hann anmäla brottet skickade Cartouche ett anonymt brev till ordningsmakten.
I brevet stod det att Cartouche hade mördat abboten och tagit över hans identitet. Polisen gick på bluffen och kastade abboten i en cell så snart han dök upp för att anmäla rånet. Först efter flera dagar insåg polisen att de dragits vid näsan.
Krävde belöning för sig själv
Inte ens när polisen utfäste en belöning för den som angav Cartouche lät han sig skrämmas. I stället traskade han in på polisstationen för att själv inkassera belöningen.
När poliskommissarien tvekade drog Cartouche sin kniv och beordrade kommissarien att betala ut pengarna: ”Annars sticker jag min förgiftade dolk mellan dina revben, och det så sant som att mitt namn är Cartouche.”
Kommissarien betalade genast ut pengarna.
När polisen till slut lyckades sätta Cartouche bakom galler, flydde han genom stadens vittförgrenade kloaker. Sedan tog emellertid rövarkungens tur slut.
När han kom upp till markytan igen möttes han av en skällande hund. Hundens ägare tillkallade polisen, och Cartouche sattes i bojor.
Den här gången kom han inte undan. Den 26 november 1721 dömdes han till döden för alla sina brott. Klockan 17.00 dagen därpå fördes han till avrättningsplatsen.
Men Cartouche hade ytterligare ett ess i rockärmen. Från schavotten insisterade han på att ange alla sina medbrottslingar. Listan var så lång att avrättningen fick skjutas upp till nästa dag.
På eftermiddagen nästa dag avrättades Cartouche. Så snart döden inträtt förde bödelns medhjälpare bort liket. De följande dagarna visade han diskret upp den döde för alla som var beredda att betala ett par mynt för att se den mest berömde tjuven i Paris.