L'Olonnais överglänste alla andra i snabbhet. Han visade sig vara en naturtalang inom sjöröveri och blev därför snart utnämnd till kapten.

Grym pirat skar ut hjärtat på fångar

Det var inte utan anledning som den franske piraten François l' Olonnais kallades Spanjorernas förbannelse. Under en räd i Honduras skar han hjärtat ur en spansk fånge och satte tänderna i det – inför ögonen på de andra fångarna.

Fransk pirat gav sig ut på plundringståg i Honduras djungel

Omkring år 1668 härjade piratkaptenen François l' Olonnais och hans män utefter kusterna i Honduras. Lockade av möjligheten till ett rikt byte gick de i land och vandrade mot djungelstaden San Pedro Sula.

I djungeln stötte piraterna på beväpnade spanjorer som hade skickats ut för att stoppa sjörövarna från att ta sig in i staden. Med viss svårighet lyckades sjörövarna besegra soldaterna som berättade att det väntade fler beväpnade män på djungelstigarna framför dem.

Piratkapten skar ut hjärtat på fånge

l’Olonnais torterade då sina fångar för att få dem att visa honom en genväg genom djungeln till staden San Pedro Sula.

I sina memoarer berättade piraten Exquemelin:

"Han lät binda den ene invid ett träd och som en rasande demon skar han upp bröstkorgen på honom och med sitt svärd plockade ut hjärtat och kastade det i huvudet på en av de andra fångarna samtidigt som han skrek: Visa mig en annan väg, annars kommer ni att få samma behandling! De arma människorna var vettskrämda och lovade honom nu att visa en annan väg.”

l'Olonnais och hans män kom så småningom fram till San Pedro Sula, som de plundrade hänsynslöst.

L'Olonnais slutade sina dagar som stekt pirat

Bara några månader senare vände lyckan för l'Olonnais: Hans fartyg förliste utanför Guatemala och han slutade sina dagar på en lägereld – indianerna i trakten grillade honom och åt upp honom.

Läs vidare


I Världens Historia kan du läsa hela berättelsen om piraten Exquemelins grymma räder i Karibien:

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil. Det är gratis och tar bara ett ögonblick.

Kanske är du intresserad av...