Frankrike var i kaos
Fousset var inte den förste som fick besök av ligan, som kallade sig Les Chauffeurs – ”Eldarna”.
”Ett nytt slags kriminella gör landet osäkert. De kallas chauffeurs, eftersom de bränner sina offers fötter för att få reda på var de gömt sina pengar. De är inga isolerade förbrytare, utan talrika och väl organiserade ligor. Rädslan sprids från trakt till trakt; vi måste göra något”, löd en uppmaning från regeringen 1796.
Men att gripa rånarna var lättare sagt än gjort. Franska revolutionen, som hade inletts 1789, hade lett till att landet befann sig i det närmaste i ett tillstånd av inbördeskrig, och det var lätt för kriminella att verka.
Les Chauffeurs utnyttjade situationen till fullo. Maskerade sökte de upp ensligt belägna gårdar för att tvinga av de boende deras värdesaker.
På motsträviga offer dränktes fötterna in med likör eller smordes med fett, så att elden fick fäste ordentligt.
En bonde i trakten runt staden Chartres fick svåra brännskador över hela kroppen efter att ligan kastat in honom i den öppna spisen fyra gånger.
Ligan fortsatte att härja med oförminskad styrka i två år och lämnade ett blodigt spår efter sig. Tolv dagar efter överfallet avled Nicolas Fousset av sina skador.
Människorna i trakten rasade över den snälle monsieur Foussets öde. Stämningen i området drev den redan hårt pressade ordningsmakten att trappa upp patrulleringen.
Luffare ledde gendarm på spåret
Kort tid senare grep en gendarm vid namn Pierre-Pascal Vasseur ett ömkligt par – en man och en kvinna – som drev omkring på landsvägarna kring Orgères, där de hotade och skrek åt människor.
Under förhöret erkände mannen att han var medlem av Les Chauffeurs.
Han räknade – troligen mot löfte om kortare straff – upp en lång rad medbrottslingar.
Vasseur bestämde sig för att gå till botten med saken. I mer än fyra månader reste han land och rike runt för att gripa och förhöra ligamedlemmar.
Omkring 300 män, kvinnor och barn förhördes. Vasseur grep ligans hårda kärna på bar gärning, medan de i en skog planerade ett överfall mot ett slott utanför Toury samt sex bondgårdar.
I mars 1800 kunde åklagarmyndigheten ställa 45 män och 37 kvinnor inför rätta. Under tiden hade Frankrike vänts upp och ner. Året innan – i november 1799 – hade general Napoleon tagit makten i en oblodig kupp och gjort sig själv till konsul med långtgående befogenheter.
Nu skulle det råda lugn och ordning i landet igen.
Domstolen gick på Napoleons linje och dömde 23 ligamedlemmar till döden.
Två avled strax därefter i det överfyllda fängelset. De resterande 21 avrättades i giljotinen på torget i Chartres den 4 oktober 1800. De var alla iförda röda skjortor, så att alla tydligt skulle kunna se dem.
Många andra ligamedlemmar fick långa fängelsestraff. Det tog Napoleon ytterligare ett par år att krossa andra rånarligor. Men Les Chauffeurs hördes aldrig av igen.