Fem romaner som inspirerat till mord

Under årens lopp har flera romaner inspirerat läsare att begå våldsamma brott – till och med mord. Här är fem av de mest kända exemplen.

© Shutterstock & Wikipedia

Raseri (Rage), Stephen King, 1977

HANDLINGEN: Efter att ha attackerat sin kemilärare stängs Charlie Decker av från skolan. I raseri skjuter han sin matematiklärare och tar sin klass som gisslan. Under dramat vinner han sina klasskamraters sympati, och efter att polisen har stormat klassrummet och gripit Charlie Decker förkunnar domstolen att han varit mentalt störd i gärningsögonblicket och därmed inte kan dömas.

VERKLIGT BROTT: Flera amerikanska skolskjutningar följde i kölvattnet på utgivningen av Raseri. När fjortonårige Michael Carneal år 1997 sköt och dödade flera av sina kamrater på Heath High School i Kentucky beslutade författaren Stephen King att boken inte skulle tryckas i fler utgåvor.

Stephen King skrev boken ”Raseri” 1977.

© Wikipedia, Collin's Crime Club, Dell Books/Randomhouse & Veryfinebooks.com

Samlaren (The Collector), John Fowles, 1963

HANDLINGEN: Fredrick Clegg är en tjänsteman på det lokala rådhuset. Han lider av Aspergers syndrom och på sin fritid samlar han på fjärilar. När han vinner en massa pengar och får möjlighet att leva det liv han alltid har drömt om beslutar han sig för att göra sin drömkvinna Miranda till en del av samlingen. Han kidnappar henne och håller henne fången, tills hon blir sjuk och dör.

VERKLIGT BROTT: Under 1980-talet torterade och mördade Leonard Lake och Charles Ng gemensamt minst elva kvinnor. De kallade sin verksamhet Operation Miranda, och Charles Ng berättade efteråt att de hade begått brotten efter att ha läst John Fowles roman.

Räddaren i nöden (The Catcher in the Rye), J D Salinger, 1951

HANDLINGEN: Sjuttonårige Holden Caulfield kommer från en privilegierad bakgrund, men han har problem i skolan. Han har svårt att leva upp till sin föräldrars förväntningar, och han tycker inte att han passar in i de vuxnas värld. När han ännu en gång riskerar att kastas ut från en fin internatskola återvänder han till New York, där han får ett nervöst sammanbrott och läggs in på sjukhus.

VERKLIGT BROTT: Den 8 december 1980 sköt Marc David Chapmann ihjäl musikern John Lennon. Han hade ett exemplar av Räddaren i nöden på sig, när han greps. Senare uppgav han att han identifierade sig starkt med romanens sinnesförvirrade huvudperson.

Den gula hästen (The Pale Horse), Agatha Christie, 1961

HANDLINGEN: Mordvapnet i Den gula hästen är tallium – ett giftigt metalliskt grundämne, som kan orsaka hallucinationer och känselbortfall, och som i rätt dos är dödligt. Ämnet används av en grupp lönnmördare, som påstår att de kan åkalla döden med sina övernaturliga krafter. Tallium upptäcktes 1861, men blev allmänt känt först hundra år senare i och med utgivningen av Agatha Christies deckare.

VERKLIGT BROTT: ”Har Christie skapat ett monster?” undrade tidningen Daily Mail år 1972. Det var i samband med att 25-årige Daniel Young dömdes för tre mord och ett antal mordförsök på vänner och familj. Han hade använt tallium på precis samma sätt som i Den gula hästen.

Agatha Christie skrev ”Den gula hästen” 1961.

© Wikipedia, Collin's Crime Club, Dell Books/Randomhouse & Veryfinebooks.com

En apelsin med urverk (A Clockwork Orange), Anthony Burgess, 1962

HANDLINGEN: I en inte närmare specificerad framtid tillbringar Alex och hans vänner sina kvällar med att överfalla människor för skojs skull. En dag går de för långt, och ett av offren dör. Alex sätts i fängelse och för att komma ut igen måste han lära sig att avstå från att bruka våld. Försvarslös blir han själv offer för sina tidigare offer.

VERKLIGT BROTT: Romanens väldigt explicita våldsscener chockade läsarna, när boken kom ut, och scenerna togs med, när boken blev till film 1971. Efter det kopplades så många våldsamma överfall ihop med A Clockwork Orange att filmen slutade visas i Storbritannien.