Wikimedia og Shutterstock

Fem historiska trick: Så stoppar du inbrottstjuven

Det första elektroniska tjuvlarmet uppfanns år 1853, men före industriella revolutionen krävdes mer uppfinningsrika åtgärder för att sätta käppar i hjulet för inbrottstjuven.

1: Förbannelser och giftfällor

I det forntida Egypten bröt man sig in i faraonernas gravar både med livet och livet efter detta som insats.

I många gravkammare fanns inskriptioner med förbannelser om eviga plågor efter döden. I vissa fall ställdes gravplundrarna även inför fallgropar i marken och väggar insmorda med gift.

Hindren fick dock sällan önskad effekt.

Gravarna plundrades (och plundras fortfarande) gång på gång – och som man kan läsa i flera brev med erkännanden av dömda gravplundrare mutades vakterna med guld från gravarna som de hade till uppgift att skydda.

Få en toppmodern övervakningskamera + två nummer av VÄRLDENS HISTORIA för 99 kronor + porto

2: Dubbelmurar och dödliga luckor i taket

Massiva dubbelmurar, gigantiska gallerportar och torn bestyckade till tänderna. Få byggnadsverk i historien har skrikit ”Håll er borta!” lika högt och tydligt som borgarna som byggdes på medeltiden.

Om den angripande parten ändå på något mirakulöst vis lyckades ta sig in genom huvudingången var det fortsatta intrånget ytterst farofyllt.

Inkräktaren leddes nämligen ofta vidare i en slingrande gång med dolda luckor i taket, så kallade meurtrières, ”dödliga öppningar” på franska.

Därifrån kunde borgens försvarare vräka allt från stenar, pilar och kokande vatten till varm tjära och olja över fienden.

Så här ser ett så kallat murder hole ut på Bodiam Castle i England.

© Wikimedia

3: Gäss!

År 390 före Kristus försökte kelterna inta Roms heliga Jupitertempel. Romarnas vakthundar hade lugnats med köttbitar, men fienden hade förbisett en sak: gässen utanför templet.

Gäss är i hög grad territoriella djur, så de varnar för objudna gäster med ett oväsen som kan få till och med en ilsken bulldog att låta som en förkyld pudel.

När kelterna gick in på gässens område började de kackla, varefter romarna kunde avvärja angreppet. Efter det använde den rika överklassen i Rom gäss för vakta sina hus.

På senare tid har den högljudda fågeln vaktat åt den amerikanska militären, i Västtyskland under kalla kriget på 1980-talet.

Gäss har även använts som vakter vid whiskydestillerier i Skottland.

© Shutterstock

Välj en övervakningskamera framför kacklande gäss – få två nummer av VÄRLDENS HISTORIA och en övervakningskamera för 99 kronor + porto

4: Knarrande golvbrädor

För de flesta är knarrande golv ungefär lika önskvärda som mögel eller vatten i källaren. Överklassen i 1700-talets Japan skulle emellertid inte hålla med. Där kunde nämligen knarrande golv vara skillnaden mellan liv och död.

Genom att medvetet lägga golvbrädorna löst avslöjade knarrningarna inbrottstjuvar och lönnmördare, en egenskap som gav den speciella konstruktionen namnet ”näktergalsgolv”.

Ett av de mest berömda exemplen på detta finner man i Nijo slott i Kyoto. Där patrullerade vakter kejsarens slott i på förhand bestämda mönster, så att golvet gav ifrån sig samma knarrningar varje gång. Om golvet knarrade på något annat sätt var det ett tecken på objudna gäster.

5: Hot från penisgud

I antikens Rom var det inte mycket som gjorde inbrottstjuvar lika rädda som åsynen av fruktbarhetsguden Priapus, en liten varelse med penis stor som en gladiators överarm. Den prydde romarnas trädgårdar i form av träfigurer.

Enligt romersk vidskepelse bestraffade Priapus alla tjuvar som tog sig in på privat mark, antingen genom att göra dem impotenta eller genom att våldta dem.

Det senare straffet hade dock inte alltid önskad effekt. Flera romare lär ha begått inbrott enbart för att få den gudomliga våldtäkten som bonus.

Många romare hade en avskräckande staty av Priapus i sin trädgård.

© Wikimedia

Lyckligtvis har det blivit betydligt enklare

Om du inte är sugen på att skaffa knarrande golv, dödliga falluckor eller en penisgud till ditt hem finns det lyckligtvis andra alternativ.

Just nu kan vi erbjuda dig en smart övervakningskamera, så att du i lugn och ro kan njuta av fler underfundiga historiska anekdoter.

Du får två nummer av VÄRLDENS HISTORIA och den här övervakningskameran för ENDAST 99 kronor + porto