Public Domain

FBI på spåret av Jimmy Hoffas lik

Avslöjande från en döende man ger äntligen FBI ett konkret spår i jakten på den försvunne fackföreningsbossen.

En tidigare ägare av en soptipp berättade på sin dödsbädd år 2020 en historia, som FBI nu har kastat sig över.

En svart limousine rullade 1975 in på framlidne Frank Cappolas soptipp i New Jersey. I bilen satt några maffiamedlemmar, och i bakluckan låg en ståltunna, som den då 15-årige Frank Cappola och hans pappa fick i uppgift att gräva ner.

Ståltunnan innehöll enligt Frank Cappola liket av fackföreningsledaren Jimmy Hoffa, vars försvinnande i 47 år har varit ett av USA:s största mysterier.

Redan 1975 undersökte FBI soptippen efter ett tips, men ingenting hittades. Nu ska ett nytt försök göras.

Med maffians hjälp fick Hoffa under 1950- och 1960-talet fackföreningen International Brotherhood of Teamsters att blomstra.
Mer än en miljon lastbilschaufförer var organiserade i fackföreningen, och dess pensionsfond finansierade maffians kasinobyggen i Las Vegas.

Historien om Hoffas kvarlevor visas av alla amerikanska tv-stationer. Det här inslaget visades på NBC News.

Varför skulle Hoffa mördas?

Jimmy Hoffa satt från 1967 till 1973 i fängelse efter att han hade försökt muta jurymedlemmar i de maffiarelaterade rättsfall som han var inblandad i. När han efter sin frigivning försökte ta tillbaka posten som ledare för sin gamla fackförening kidnappades han av tre maffiamedlemmar.

Varför maffian ville röja Hoffa ur vägen är det ingen som vet. Enligt en teori var maffian nöjd med efterträdaren och det järngrepp de hade om chaufförernas pensionsfond.