GUARDIA CIVIL & MUSEO ARQUEOLÓGICO DE CÓRDOBA
Romersk byst Spanien

Europeisk polis har lagt beslag på mer än 11 000 stulna antikviteter

Ett stort internationellt samarbete mellan bland annat Interpol, Europol och spansk polis har nystat upp illegal handel med romerska byster, kolonner och andra stulna historiska föremål för enorma värden.

”Ett unikt och exceptionellt föremål, som konstnärligt är fullt i klass med de verk som är utställda på stora museer som Louvren och Kapitolinska museerna i Rom”.

Så beskriver konstrådgivare från Spaniens gendarmeri Guardia Civil en byst av en romersk kvinna från 100-talet, som nyligen konfiskerades från två smugglare.

Beslaget gjordes i samband med den spanska polisens Operation Plotina (uppkallad efter den romerske kejsaren Trajanus hustru). Operationen är en del av den större internationella operationen Pandora VII, som genomförs i samarbete med Europol och Interpol.

Under det stora internationella arbetet för att stoppa smuggling av antika föremål till och från Europa har än så länge inte mindre än 11 049 kulturföremål beslagtagits, 60 personer har gripits och 237 personer utreds. De spanska agenter står för 19 gripanden och 1 079 beslag.

Föremålen ska visas på museum

”När vi kom in innanför konstvärldens slutna dörrar upptäckte vi att de personer vi utredde levde helt normala liv”, uppgav polismyndigheten i ett pressmeddelande.

Efter månader av övervakning kunde en del av kulturföremålen spåras till ett lager i staden Baena i närheten av Córdoba.

Andra beslag har gjorts runt om i Spanien och övriga Europa, och de stulna föremålen överlämnas nu till museer, så att alla ska kunna njuta av dem.

Bysten av den romerska kvinnan kommer framöver att kunna ses på Cordobas historiska museum. Utöver bysten har polisen beslagtagit bland annat åtskilliga romerska silvermynt – samt en kolonn från 600-talet med imponerande dekorationer huggna i kalksten.

Romersk byst Spanien

”Det är ett privat porträtt från början av 100-talet efter Kristus, som är gjort i enlighet med modet för porträtt av kejserliga prinsessor”, skriver Cordobas historiska museum om bysten.

© GUARDIA CIVIL