Efter 45 år: FBI får nytt spår i berömt fall

En oidentifierad man kapade 1971 ett amerikanskt passagerarplan. Efter att ha fått 200000 dollar lämnade han planet med fallskärm och gick upp i rök. Hittills har FBI famlat i mörkret, men nu har en grupp amatörer funnit ett nytt spår i fallet.

Wanted Dan Cooper

WANTED-affischen, som den såg ut 1971.

© Wikimedia

FBI har fått ett nytt spår i en av USA:s mest berömda, ouppklarade flygplanskapningar: D.B. Cooper-fallet.

Brottet begicks i november 1971, då en man kapade ett passagerarplan i luftrummet mellan Portland och Seattle. Gärningsmannen, som checkat in under namnet Dan Cooper, hotade att han skulle spränga en bomb om han inte fick 200000 dollar (cirka 1,2 miljoner dollar i dagens penningvärde).

Efter en mellanlandning överlämnades pengarna till ”Cooper”. När planet hade lyft igen, hoppade han med fallskärm över ett skogsområde och försvann spårlöst.

Amatörer hittar spår

Hittills har FBI efter otaliga utredningar, förhör och analyser stått tomhänta. Förra året lades en av historiens längsta och mest intensiva utredningar till slut ned efter 45 år.

Nu har FBI emellertid gett en grupp amatörutredare tillgång till bevismaterialet, och de kan ha hittat ett förbisett spår.

Med ett elektronmikroskop har utredarna analyserat en slips som kaparen lämnade kvar i sin flygplansstol, och de har hittat cirka 100000 partiklar av bland annat titan.

Kan ha arbetat i flygplansbranschen

Grundämnet är intressant för FBI, eftersom titan var ganska ovanligt 1971.

Enligt utredarna användes titan inom framför allt flygplanstillverkning, och deras hypotes är att Dan Cooper kan ha arbetat för Boeing.

Företaget var 1971 i färd med att tillverka ett särskilt flygplan av titan, och Cooper kan ha varit en ingenjör eller chef, som har haft tillträde till produktionen iförd slips.

Utredarna hoppas att det nya spåret kan leda till nya tips från allmänheten.