Gift var efterfrågat
Inget i Locustas bakgrund tydde på att hon skulle komma att frottera sig med makten.
Historikerna tror att den blivande giftblanderskan växte upp på landsbygden i Gallien, området som med tiden blev vår tids Frankrike.
Som bondflicka visste hon allt om örter, både läkande och dödliga. Dessa kunskaper utnyttjade hon flitigt, när hon som ung slog sig ner sig som giftblanderska i Rom.
Kampen om makten var hård, och vägen till landets högsta poster gick ofta via mord. Gift dödade utan våld och kunde lätt förväxlas med sjukdom, vilket gjorde metoden populär. Trots att giftblandande straffades med döden, saknade Locusta aldrig kunder.
Agrippina visste precis vem hon skulle gå till, när hon år 54 bestämde sig för att döda sin make.
”En mästare på området valdes ut. Hennes namn var Locusta”, berättar historikern Tacitus.
Det framgångsrika mordet var Agrippinas första drag i en plan, som såg till att kejsartiteln gick till Nero, kejsarinnans son från ett tidigare äktenskap.
Nero kände sig emellertid inte säker på tronen förrän rivalen Britannicus, Claudius son från ett tidigare äktenskap och mångas favorit till kejsartiteln, röjts ur vägen.
Ännu en gång anlitades Locusta, och giftblanderskan levererade.
När Britannicus munskänk en kväll lade märke till att det varma vin som Britannicus serverades till sina måltider var varmare än vanligt, anade ingen oråd.
Det behövdes inte heller, för vinet var inte förgiftat. Det var å andra sidan det kalla vatten som Britannicus hällde i sitt vin, när munskänken klagade på dryckens temperatur.
Han hade knappt fört glaset till läpparna, förrän han drabbades av kramper och slutade andas.
Mord belönades rikligt
Nero var inte sen att visa Locusta sin tacksamhet.
”Han belönade henne genom att benåda henne (för tidigare brott, red.) och ge henne stora egendomar på landet”, berättar den romerske historikern Suetonius.
Under de följande åren drog Nero nytta av Locustas färdigheter medan han rensade ut bland sina fiender.
Men år 68 fick romarna nog. Kejsarens fiender gaddade ihop sig mot honom, och han blev tvungen att fly från palatset. Med sig tog han en ask med Locustas gift.
Nero använde sig emellertid aldrig av giftet.
När han en kort tid senare begick självmord var det med en dolk.
Neros död innebar samtidigt slutet på Locustas karriär.
Efterträdaren Galba straffade utan pardon den förre kejsarens medskyldiga.
”Trollkvinnan Locusta och annat avskum som kommit upp till ytan under Neros tid, leddes på hans order genom staden i bojor och avrättades, berättar historikern Cassius Dio om Locustas öde.