New York Police Department/Wikimedia

Den amerikanska maffian

På 1880-talet strömmade italienska invandrare till USA från Syditalien och Sicilien. Med invandrarna följde den organiserade brottslighet som blev upprinnelsen till den amerikanska maffian.

© Paramount Pictures

Godfather fylder 50

I mars i år är det 50 år sedan som maffiabossen Don Corleone första gången dök upp på vita duken.

Filmen om den amerikanska maffian i New York betraktas som ett mästerverk, och följdes 1974 av Gudfadern del II och 1990 av Gudfadern del III.

Francis Ford Coppolas maffiadrama blev till och med så populärt att somliga hävdar att den riktiga maffian har anammat en del av filmens kultur.

Men hur uppstod den amerikanska maffian?

Här får du en stor överblick över maffian:

På 1880-talet strömmade italienska invandrare till USA – de flesta kom från det fattiga södra Italien och Sicilien, där den ökända maffian hade ett starkt fäste.

De lokala gängen trängdes undan, och för en rejäl summa pengar tog de sicilianska grupperna hand om ordningen och beskyddet i slumkvarteren. Under spritförbudet på 1920-talet fick maffian en ny marknad och växte sig starkare än någonsin tidigare.

1888: New York intas av maffian

Italienaren Antonio Flaccomio blir nedstucken i New York, sedan han skvallrat om en grupp penningförfalskare.

Polisen meddelar pressen att den sicilianska maffian nu verkar i New York, och mordet utnämns till New Yorks första maffiamord.

1895: Chicago står på tur

Gruppen "Unione Siciliana" etablerar sig i Chicago.

Till en början är det en förening som hjälper italienska immigranter i den snabbt växande staden, men den övertas snart av maffian som kontrollerar Chicagos undre värld.

1903: Brutaliteten blir känd

Efter Madonias död blev maffians metoder kända.

Maffians brutala skrämselmetoder blir offentligt kända för första gången.

Maffiabossen Benedetto Madonias lik hittas nedpressat i en tunna. Han har fått 13 knivhugg, halsen avskuren och armarna brutna. Genitalierna har skurits bort och tryckts in i munnen.

1909: Maffian utökar

John Torrio tog maffian till nya höjder.

© Polfoto

Kopplingen mellan maffian i New York och maffian i Chicago uppstår, när gangstern John Torrio inleder ett nära samarbete med Diamond Jim Colosimo.

De samarbetar om hasardspel, bordeller, pubar och knarkhandel. Snart infiltrerar de även fackföreningar och lokalpolitik.

1920: Förbud stärker gangstrarna

Amerikanernas törst blev en guldgruva för maffian.

Spritförbudet träder i kraft och genererar en gigantisk marknad för maffian.

Förtjänsten blir enorm och går hand i hand med mord och mutor.

Bara i Chicago mördas minst 850 personer i upp­görelser om spritmarknaden.

1922: Arbetsgivare anlitar maffian

Gangstern Louis ”Lepke” Buchalter använder maffiahantlangare för att få slut på omfattande strejker inom textilindustrin. Flera arbetare dödas.

Buchalter tar över fackföreningen och avblåser strejken mot riklig betalning från arbetsgivarna.

Därmed får maffian på allvar upp ögonen för den ekonomiska vinsten i att kontrollera arbetarna.

1929: Al Capone kliver in på scenen

Mordet på sju män i ett rivaliserande gäng befäste bilden av Al Capone som hårding.

Maffiabossen Al Capone låter mörda sju män ur ett rivaliserande gäng i den så kallade Sankt Valentin-massakern.

Tre månader senare befäster Al Capone både sin makt och sin brutalitet, när han personligen dödar tre avhoppare från sitt gäng.

Capones brutala metoder väcker avsky såväl bland allmänheten som inom maffian. Två år senare hamnar Capone i fängelse för skattebrott.

1931: Maffian öppen för alla

Luciano gjorde maffian till en livsstil även för icke-italienare.

© Getty Images

Charles ”Lucky” Luciano dödar New Yorks maffiaboss Joe ”The Boss” Masseria och gör upp med maffians sicilianska heders­begrepp.

I stället bildar han den nationella, kriminella samman­slutningen "Syndikatet" som till skillnad från den traditionella maffian omfattar alla nationaliteter.

Luciano anses i dag vara grundaren av den moderna, organiserade brottsligheten i USA.

1932: Hantlangarna

Murder Inc. utförde maffians blodiga arbete.

”Lucky” Luciano gör ”Lepke” Buchalters gäng "Murder Inc." till Syndikatets ökända yrkesmördare.

På order från Syndikatets ledare dödar Murder Inc. omkring 700 angivare, gangstrar, fackföreningsmän och vittnen i hela USA.

Charles "Lucky" Luciano, 1936. Luciano bildade den nationella, kriminella samman­slutningen "Syndikatet" och anses i dag vara grundaren av den moderna, organiserade brottsligheten i USA.

© New York Police Department/Wikimedia

1957: Gangstrarna går under jorden

Av en slump upptäcker en konstapel på landsbygden ett stort maffiamöte i utkanten av New York, och polisen griper 60 toppgangstrar från hela USA.

FBI-chefen J Edgar Hoover har hittills förnekat att det finns en nationell maffia men tvingas nu göra en massiv insats mot organiserad brottslighet.

Syndikatets öppna kriminalitet stoppas. Sedan 1957 har maffian opererat mer dolt och infiltrerat flera lagliga branscher.