Darwins anteckningsböcker har varit försvunna i över tjugo år

Cambridge University Library i England har blivit av med två oersättliga föremål: anteckningsböcker som tillhörde evolutionsteorins upphovsman Charles Darwin.

Den ena av anteckningsböckerna innehåller Darwins berömda skiss av ”livets träd”, som förklarar hans teori om att alla jordens arter härstammar från några få övergripande grupper av djur.

Darwins första skiss av ”livets träd“ förklarar arternas utveckling över tid: efter hand som trädet växer och tiden går dör en del arter ut, och deras grenar slutar växa, medan andra sidogrenar fortsätter.

© Mario Tama/Getty Images

Biblioteket vädjar till tidigare anställda

Biblioteket medger i ett pressmeddelande att anteckningsböckerna har varit försvunna i tjugo år.

Hösten 2000 flyttades de från en högsäkerhetsdepå till en tillfällig ateljé för att fotograferas. Sedan dess har de inte synts till.

I flera år trodde man på biblioteket att anteckningsböckerna av misstag placerats fel i den enorma boksamlingen, men trots åtskilliga genomletningar av hyllorna har de inte hittats.

Charles Darwin (1809–1882) samlade sina tankar i de försvunna anteckningsböckerna. Därefter grubblade han på sina teorier i tjugo år, innan han 1859 gav ut sitt berömda verk ”Om arternas uppkomst”.

© The Print Collector/Print Collector/Getty Images

Nu tror bibliotekets direktör, dr. Jessica Gardner, att anteckningsböckerna inte bara placerats fel:

”Anteckningsböckerna har sannolikt blivit stulna. Jag vädjar till alla – från tidigare anställda till handlare av antika böcker och forskare att kontakta oss om de vet något om anteckningsböckernas försvinnande.”