Ritzau Scanpix/Salvatore Laporta

da Vinci-kopia stulen under corona-nedstängning

Stängda museer verkar vara rena bufféerna för konsttjuvar. I veckor eller månader var personalen på ett italienskt museum helt ovetande om att deras Leonardo da Vinci-kopia var försvunnen.

Om den äkta Leonardo da Vinci-målningen ”Salvator Mundi" är värd motsvarande 3,8 miljarder kronor, hur mycket kan man då få för en skickligt utförd kopia? Ungefär så måste en italiensk konsttjuv ha tänkt, innan han slog till.

Kopian behövde konsttjuven inte ens tillverka själv – redan år 1510 målade en av da Vincis elever en skickligt utförd reproduktion som ett led i sin utbildning.

Leonardo da Vinci målade omkring år 1500 originalet, som bär titeln Salvatore Mundi (Världens frälsare). Det är en av endast tjugo kända målningar av da Vinci.

© Public domain

Leonardo da Vincis målning hamnade i Saudiarabien

Kopian ingick i samlingen på museet Museodoma San Domenico Maggiore i Neapel.

Medan museet var stängt på grund av coronapandemin stal tjuven kopian av ”Salvator Mundi", och tog med sig målningen hem – utan att någon i det folktomma museet noterade det.

Först under en husrannsakan i en 36-årig mans lägenhet dök målningen upp, och den återbördades omgående till museet.

Originalet tros befinna sig i Mellanöstern, för enligt ryktena var det Saudiarabiens kronprins Bin Salman som 2017 betalade motsvarande nästan fyra miljarder kronor för mästerverket.