Perus kulturministerium
Peru mumie i kylväska

Cykelbud var ihop med 800 år gammal mumie

Ett par poliser i Peru fick en smärre chock, när de hittade en mumie i ett cykelbuds kylväska. Ännu mer förvånade blev de när den unge mannen berättade om sin relation till mumien.

En 600–800 år gammal mumie hittades i ett cykelbuds ryggsäck i den peruanska regionen Puno, i närheten av Bolivia.

Den 26-årige peruanske man som ertappades med mumien berättade för polisen att ”Juanita”, som han kallade henne, var ett slags ”andlig flickvän”. Han skötte om henne i hemmet och tog med henne ut för att visa henne för sina vänner.

Mumien sov i cykelbudets rum

I sällskap med två vänner hade Julio Cesar begett sig till en utkikspunkt ovanför Mantarodalen i Puno, där de satt och drack på kvällen.

Poliserna kom förbi av en händelse och blev minst sagt förvånade, när de under en rutinkoll av Julio Cesars stora kylväska hittade en mumie – samma kylväska som han vanligtvis använder för att transportera mat i sitt jobb som cykelbud.

Utredare tittar på mumie i kylväska

Polisens utredare blev förbryllade, när de såg den mystiska mumien i kylväskan.

© Perus kulturministerium

Mumien låg hopböjd och var inte helt täckt med tyg, men det rådde ingen tvekan om att det rörde sig om en mumie.

Så långt tillbaka som 5000 före Kristus brukade olika peruanska kulturer mumifiera sina döda, och det var först efter att de spanska conquistadorerna 1572 besegrat inkariket som den gamla traditionen började dö ut.

För polisen uppgav mannen att mumien hade funnits i hans familj i 30 år, och att den ursprungligen köpts av hans far. Hur pappan hade fått tag i mumien är ovisst, men på senare år hade den unge mannen börjat ta hand om den. Till slut hade han fått flytta in ”Juanita” på sitt rum i en låda bredvid tv:n.

Polisen hade inget annat val än att konfiskera mumien och överlämna den till Perus kulturdepartement. Mumien undersöktes av arkeologer, som konstaterade att den var 600–800 år gammal och sannolikt kom från Patambucoregionen i Puno. Området var hemvist för Iupacakulturen, som regerade mellan 1150 och 1600.

VIDEO – hör Julio Cesar berätta om sin ”andliga flickvän”:

Det konstaterades även att mumien – som mannen hade betraktat som sin ”andliga flickvän” och gett ett kvinnonamn – i själva verket var en man, som var över 45 år gammal och cirka 151 centimeter lång, när han dog.

Mannen hade begravts i fosterställning, vilket var typisk för dåtidens mumiebegravningar i området.

Förnekar att mumien skulle säljas

För polisen förnekade Julio Cesar att han hade för avsikt att sälja mumien utan hävdade att ”mina vänner ville se den”.

Enligt Julio Cesar hade hans familj tidigare försökt donera mumien till ett lokalt museum, men utan framgång.

De tre männen är häktades medan de utreds för eventuella brott mot Perus kulturarv.