Jononmac46/Public Domain
Guldklenoder i en glasmonter

British Museum utsatt för insiderstöld

Uppemot 2 000 historiska föremål har stulits av en museianställd och sålts till vrakpris på internet.

Om du har köpt historiska smycken, guld och ädelstenar på eBay och andra webbplatser under de senaste åren finns det en liten risk att du kan ha köpt stulna föremål från British Museums samlingar.

Nyligen medgav British Museum att en anställd under flera år hade plockat ut föremål ur museets samlingar och sålt dem på nätet - ofta till ett pris långt under marknadsvärdet.

Enligt rapporter från The Telegraph lades ett föremål med ett uppskattat värde på nästan 450 000 pund ut till försäljning på eBay för bara 350 pund.

Museiföremålen, som härrörr från perioden 1400-1900, är nu efterlysta av polisen.

Det finns ännu ingen fullständig sammanställning över exakt hur många föremål som har stulits, men man tror att det rör sig om över 2 000.

Förnekade att samlingen hade plundrats

Redan i februari 2021 larmades British Museum av konsthandlaren Itta Gradel, som hade sett föremål som tillhörde museet till försäljning på nätet.

Efter en "grundlig undersökning" förnekade British Museum vid den tidpunkten att delar av deras samling hade stulits.

Stölden är olycklig för British Museum, som står under press från flera länder som vill ha tillbaka historiska skatter.

Hittills har man i London hävdat att föremålen är bättre skyddade för eftervärlden om de blir kvar på British Museum.

Inga gripanden eller åtal har ännu gjorts i fallet, men tidigare i år avskedades en senior intendent för museets Medelhavssamling, enligt uppgift misstänkt för inblandning.

Twitter-inslag om man och tempel

British Museum har tidigare vägrat att återlämna artefakter till deras ursprungsländer med motiveringen att de är säkrare på museet. Den nya stölden har krossat detta argument, enligt många organisationer och museer.

© X (Tidligere Twitter)