Frédéric Batier/X Filme Creative Pool Entertainment GmbH/ARD Degeto Film GmbH/Beta Film GmbH/Sky Deutschland

Babylon Berlin tonar ner geniets roll

Träffa verklighetens Gereon Rath – 130 kilo tysk effektivitet, som gav Berlins mördare sömnlösa nätter på 1920-talet.

Ernst Gennat var den absolut skickligaste och mest kände kriminalaren i 1920-talets Berlin. I tv-serien Babylon Berlin, som bygger på Volker Kutschers romaner, står dock den fiktive karaktären Gereon Rath i centrum.

I seriens första säsong, som utspelar sig år 1929, är Gennat inte alls med, och under de följande säsongerna är hans medverkan bara sporadisk. I gengäld porträtterar serien honom relativt autentiskt.

Gennat i serien: Berlins ”buddha”, som kollegorna kallade honom, revolutionerade arbetet med att säkra spår på brottsplatser.

© Frédéric Batier/X Filme Creative Pool Entertainment GmbH/ARD Degeto Film GmbH/Beta Film GmbH/Sky Deutschland

Skådespelaren Udo Samel har Gennats kroppshydda, och liksom verklighetens mordutredare röker han ofta cigarr och äter gräddbakelser.

Den tredje säsongen ger en fin inblick i Gennats omättliga aptit på att testa nya metoder när Gereon Rath hittar en artikel på chefens kontor om så kallad kriminaltelepati.

”Inom detta område har vi tyvärr inte de främsta experterna”, konstaterar Gennat i serien.

På 1920-talet låg Österrike i framkant när det gällde experiment med parapsykologiska metoder, men fenomenet var inte okänt i Berlin. Gennat anlitade emellanåt klärvoajanter och hypnotisörer för att lösa särskilt svåra mordärenden.

Verklighetens Gennat (längst till vänster) framför tavlan på polishögkvarteret. Där höll han ofta presskonferenser, dels för att få fram nya ledtrådar, dels för att skryta om att han löst ytterligare ett fall.

© ullstein bild Dtl./Getty Images

Berlins store mordutredare tog även med glädje emot nyskapelser som röntgenbilder och ballistik, läran om projektilers rörelse.

Den fjärde säsongen av Babylon Berlin kommer på Viaplay och HBO Max under år 2022.