Attentat som förändrade världen

Lönnmord och attentat används ofta för att tysta politiska motståndare. Läs här om anslag, som förändrade världen.

Det förra seklet, 1900-talet, präglades av stora politiska om­välvningar.

Världskrig, fredsrörelser och ideologiska strider rasade i dittills aldrig skådad omfattning.

Lönnmord och attentat förekom gång på gång för att tysta politiska motståndare, och såväl artister som politiker och fredsaktivister stod i skottlinjen.

Många av attentaten är fortfarande ouppklarade och är därför föremål för talrika konspirationsteorier.

Franz Ferdinand

Offer: Österrike-Ungerns tronföljare Franz Ferdinand

Gärningsman: Den bosnisk-serbiske nationalisten Gavrilo Princip

Motiv: Kämpade för självständighet åt Österrike-Ungerns serbiska provinser

Attentatet: Den 28 juni 1914 angreps Franz Ferdinands kortege av serbiska nationalister, när han var på besök hos sina soldater i Sarajevo. Atten­tatet misslyckades, men ytterligare en attentatsman stod och väntade i slutet av rutten och sköt tronföljaren. Österrike-Ungern förklarade där­efter krig mot Serbien, och det blev början på första världskriget.

Lev Trotskij

Offer: Den ryske revolutionären och politikern Lev Trotskij

Gärningsman: Ramón Mercader på order av Josef Stalin

Motiv: Stalin fruktade att Trotskij skulle hota hans makt

Attentatet: Trotskij tvingades år 1924 att fly från Ryssland efter en maktkamp med Stalin. Under de följande 16 åren levde han i exil. År 1940 lyckades en sovjetisk agent hitta honom i Mexiko. Agenten tog sig in i Trotskijs arbetsrum och dödade honom med en isyxa.

Mahatma Gandhi

Offer: Den politiske och andlige ledaren Mahatma Gandhi

Gärningsman: Nathuram Godse

Motiv: Den hinduiske nationalisten Godse var emot Gandhis antivåldsfilosofi och menade att han favoriserade Indiens muslimer och bar ansvaret för landets delning år 1947.

Attentatet: Den 30 januari 1948 var Gandhi på väg till ett bönemöte, när Godse drog sin pistol och sköt honom i bröstet och magen på nära håll. Dagen därpå följde miljontals indier Gandhis kropp som fraktades ned till floden Jumna och brändes. Trots protester från Gandhis efterlevande avrättades Godse.

John F Kennedy

Offer: USA:s president J F Kennedy

Gärningsman: Polisen anhöll lagerarbetaren Lee Harvey Oswald, men innan rättegången ägde rum sköts Oswald av nattklubbsägaren Jack Ruby.

Motiv: Okänt

Attentatet: Den 22 november 1963 var Kennedy och hans hustru på väg genom Dallas i en öppen bil, då presidenten träffades av skott i ryggraden och huvudet. Han fördes till sjukhus, där han senare dödförklarades. En kommission fastslog att Oswald avlossat de skott som dödat Kennedy, men kommissionens resultat har ifrågasatts.

Martin Luther King

Offer: Martin Luther King, amerikansk svart baptistpastor och medborgarrättsledare

Gärningsman: James Earl Ray dömdes till fängelse i 99 år men tog kort efter domen tillbaka sitt erkännande av mordet.

Motiv: Okänt

Attentatet: Den 3 april 1968 var Martin Luther King i Memphis för att visa sitt stöd för strejkande arbetare. King visste att hans liv var hotat, och sade bland annat till de strejkande att
”vi som ett folk kommer att nå det förlovade landet” men ”jag kanske inte når det med er”. Nästa dag mördades han.

John Lennon

Offer: Musikern John Lennon

Gärningsman: Mark Chapman, ett Beatles-fan

Motiv: Oklart – Chapman var troligen psykiskt sjuk.

Attentatet: Den 8 december 1980 väntade Chapman utanför Lennons bostad i New York. När Lennon kom hem, sköt Chapman honom fyra gånger i ryggen och satte sig ned för att vänta på polis. Mordet utlöste sorg i hela världen; flera av hans fans begick till och med självmord.

Olof Palme

Offer: Statsminister Olof Palme

Gärningsman: Christer Petterson döm­­des men friades senare av Svea hovrätt.

Motiv: Okänt

Attentatet: Palme var en känd person även internationellt. Han var bland annat FN-medlare i konflikten mellan Irak och Iran. Trots det rörde han sig ibland utan livvakter. Den 28 feb­ru­ari 1986 fick han betala med sitt liv. Palme promenerade hem mot Gamla stan med hustrun Lisbet efter att ha sett filmen ”Bröderna Mozart” på biografen Grand när han sköts på Svea­vägen. Lisbet Palme pekade ut Pettersson som gärningsman. Han dömdes men frikändes senare i brist på bevis.