Wrangels krigslist tvingade Danmark till hård fred
Danskarna svalde generalmajor Wrangels bete utan att tveka. Så när den svenska flottan dök upp i Femern Bält togs danskarna på sängen. Segern blev närmast total.

Generalmajor Carl Gustaf Wrangel ledde den svenska flottstyrkan under slaget.
Det var en vacker höstmorgon med klar himmel. De föregående dagarnas stormar hade mojnat och en frisk kuling låg nu på från sydväst. Väderomslaget blev tecknet för den svensk-nederländska flottan att gå till anfall mot den danska, som låg förankrad inom synhåll ungefär en mil bort. Efter gudstjänst och bönestund gavs signal att sätta segel, och ett efter ett intog skeppen sina platser i formationerna och satte kurs mot fienden.
Den anseglande flottan – som på långt håll flöt samman i ett gytter av segeldukar, master och vimplar – var från den danska sidan en mycket illavarslande syn. Inte bara hade krigsledningen grovt misstagit sig på det strategiska läget och låtit sig överrumplas, utan den egna styrkan var också hopplöst underlägsen inför den stundande striden.
Mot fem fiendeeskadrar om totalt 41 skepp och 914 kanoner förfogade danskarna över enbart två eskadrar med sammanlagt 17 fartyg och 422 eldrör. Dessutom var vindförhållandena den här dagen mycket gynnsamma för den svenska sidan.
Avgörande i torstensonska kriget
Slaget – som stod i gattet mellan öarna Femern och Lolland i de danska farvattnen den 13 oktober 1644 – skulle komma att bli avgörande för utgången av det så kallade torstensonska kriget, som Sverige hade inlett mot Danmark i december 1643 och som ändade i den berömda freden i Brömsebro 1645.
Namnet anspelar på fältmarskalken Lennart Torstenson som i hemlighet hade instruerats att vända sin armé från det pågående trettioåriga kriget i Tyskland och med ett blixtanfall söderifrån invadera den jutska halvön och »sätta kriget i Danmark».
FÅ MILITÄR HISTORIAS NYHETSBREV – VARJE VECKA!
Anfallet motiverades utåt med att Danmark en tid dessförinnan hade upphävt den svenska tullfriheten i Öresund, vilket kunde tolkas som ett folkrättsbrott. I själva verket var konflikten bara en av många tvistepunkter mellan de nordiska rivalerna, där ekonomiska och säkerhetspolitiska spänningar ofta förstorades av mer prestigemässiga skäl.
Varken kung Kristian IV av Danmark eller rikskanslern Axel Oxenstierna i Sverige ville ge efter för den andres krav. På det sättet var krig närmast oundvikligt i längden.