Shutterstock
Mongolisk krigare

Vilken armé är historiens brutalaste?

Män, kvinnor och barn. Ingen skonades, när Djingis khans mongoliska krigare på 1200-talet angrep och dödade alla i sin väg.

Avrättade civila med bakbundna händer. Tortyrkammare. Misshandlade och brända lik. Världen reagerade med ilska och fasa, när bilder från den ukrainska staden Butja började spridas efter att ryska styrkor i mars lämnat staden.

Omvärlden kunde knappt tro sina ögon när det uppdagades vilken brutalitet invånarna i den ukrainska staden utsatts för. Grymheten och blodtörsten till trots är den ryska armén dock inte historiens brutalaste – långt ifrån.

Mongolerna dödade miljontals kineser

Om brutalitet kan mätas i antalet dödade ligger Djingis khans mongoliska armé bra till för titeln som historiens brutalaste armé.

Det kan vara svårt att uppge ett exakt antal offer för mongolernas härjningar, men många historiker är eniga om att omkring 40 miljoner människor dödades av mongolerna under 1200-talet. Det motsvarar omkring tio procent av jordens dåvarande befolkning.

Historiker kan se i bland annat kinesiska folkräkningar från den tiden att Kinas befolkningssiffra sjönk med flera miljoner efter mongolernas invasion. Andra källor berättar om berg av människoben utanför dagens Peking.

Mongolisk krigare

Mongolerna erövrade på 1200-talet enorma landområden – till priset av omkring 40 miljoner människoliv.

© Shutterstock

Massdödande påverkade klimatet

Så många män, kvinnor och barn dödades av mongolerna att amerikanska forskare år 2014 kunde läsa av massdödandena direkt på historiska data över mänsklighetens klimatpåverkan.

Mongolerna reducerade nämligen jordens befolkning i en sådan oerhörd omfattning att stora områden med lantbruk lades öde och togs över av skogar, som reducerade mängden koldioxid i atmosfären med 700 miljoner ton.

Det är en större klimatpåverkan än digerdöden hade – och den tog livet av omkring hälften av befolkningen i Europa på 1300-talet.