Phan Thi Kim Phuc var bara nio år gammal, när hennes späda kropp och skräckslagna ansikte blev symbolen för Vietnamkrigets brutalitet. Den 8 juni 1972 befann Kim Phuc sig tillsammans med sin familj i en liten by, när sydvietnamesiska flygplan attackerade byn med napalmbomber.
Området hade tidigare kontrollerats av nordvietnamesiska styrkor, och det sydvietnamesiska flygvapnet tycks ha misstagit de civila för fiendesoldater och attackerat dem.
Napalmbomberna dödade flera civila, medan Kim Phuc fick tredje gradens brännskador på stora delar av kroppen.
Läkarna: Hon överlever inte
Det fasansfulla ögonblicket förevigades av fotografen Nick Ut och redan dagen därpå publicerades bilden på förstasidan i New York Times. Efter att ha tagit den sedermera berömda bilden förde Nick Ut de sårade barnen till ett sjukhus i Saigon, där läkarna bedömde att Kim Phuc inte skulle överleva.
Efter 17 operationer och 14 månader på sjukhuset kunde Kim Phuc till slut motbevisa läkarna och åka hem igen – om än till ett liv med så svåra smärtor att hon vid flera tillfällen övervägde att ta sitt liv.
Har vigt sitt liv åt krigsbarn
Under en mellanlandning på väg till Moskva 1991 ansökte Kim Phuc om asyl i Kanada – och fick lov att stanna i landet. Sedan dess har hon bott i Kanada, där hon har grundat en organisation som bland annat erbjuder medicinsk och psykologisk hjälp åt barn från krigsområden.
Hon har tilldelats flera priser, utsetts till goodwill-ambassadör för UNESCO och fått det prestigefyllda internationella fredspriset Dresdenpriset för sitt arbete för krigsbarn.
I juni 2022 – 50 år efter angreppet med napalmbomberna – fick Kim Phuc sin senaste och sista laserbehandling hos en specialist på brandskador.