Vad är agent orange?

Under Vietnamkriget utförde USA besprutningar med agent orange. Var det en giftgas?

Det kemiska medel som kallades agent orange är ett växtbekämpningsmedel som användes för att avlöva stora områden i Sydvietnam.

Under Vietnamkriget på 1960- och 70-talet hade de sydvietnamesiska och de amerikanska regeringsstyrkorna svårt att utnyttja hela sin stridskraft, eftersom upprorsstyrkor kontrollerade av det kommunistiska Nordvietnam gömde sig i landets enorma djungler.

De amerikanska ledarna bestämde att skogen måste bort, så att fienden kunde hittas och utplånas.

Otroliga mängder växtgift sprutades över djungeln

En besprutningskampanj, Operation Ranch Hand, inleddes år 1962 och pågick ända till år 1971. Över 75 miljoner liter växtbekämpningsmedel spreds över Sydvietnam och områden i Kambodja och Laos som kontrollerades av fienden.

Medlet kallades agent orange för att det levererades i tunnor märkta med orange ränder. Det mesta av giftet spreds via helikoptrar och flygplan, men även lastbilar och båtar användes.

Agent orange skadade barn

Kontakten med det kemiska medlet fick stora konsekvenser för befolkningens hälsa. Vuxna utvecklade både fysiska och psykiska sjukdomar och barn föddes med missbildningar.

Amerikanerna använde också det liknande ämnet agent blue, som dödade grödorna. Bönderna skulle hindras från att förse Viêt-công med proviant.

Omkring 20 procent av Sydvietnams skogar, 20 000 kvadratkilometer, förstördes av agent orange. I dag är stora områden fortfarande ofruktbara på grund av giftet som spreds ut.

VIDEO – Se agent oranges effekt på barn och krigsveteraner.

Video