Search & destroy – ny taktik i Vietnam
I Vietnamkriget lade USA all kraft på att leta upp och förgöra FNL-gerillan. Den nya Search & Destroy-taktiken mätte framgång i antal döda vietnameser.

Amerikanska infanterister signalerar till helikopterpiloterna för att underlätta landningen.
Sommaren 1964 blev general William C Westmoreland chef för MACV (Military Assistance Command Vietnam) i Saigon. Därifrån leddes både det ökande amerikanska militära stödet och CIA:s hemliga operationer.
En av Westmorelands första åtgärder var att beordra alla amerikanska soldater att bära skrivna instruktioner om hur civilbefolkning skulle behandlas. Det ironiska är att det var civilbefolkningen som råkade särskilt illa ut på grund av det sätt som Westmoreland sedan valde att föra kriget.
Artilleriofficeren Westmoreland hade krigserfarenhet från både andra världskriget och Koreakriget och hade varit ställföreträdande chef för MACV i ett halvår innan han tog över befälet.
Han var »de stora bataljonernas man». Westmoreland föredrog konventionell krigföring och stora enheter framför att med små förband bekämpa gerillan i tidsödande insatser. Hans tidigare krigserfarenheter förstärkte denna inställning.
Operation Hop Tac
I Vietnam saknades ännu större amerikanska förband samtidigt som det var meningen att den sydvietnamesiska armén skulle ta ett större ansvar i kriget. Sommaren 1964 försökte Westmoreland därför genomföra ett pacificeringsprogram i sex provinser utanför Saigon.
Operation Hop Tac (»samarbete») gick ut på att med militära förband först säkra områden mot den sydvietnamesiska gerillan FNL. Därefter skulle bevakningen överlåtas till milis- och polisförband varefter civil administration kunde börja verka. Syftet var att »åstadkomma en högre levnadsstandard än vad FNL kunde erbjuda».
Westmoreland övertalade sydvietnameserna att sätta in deras 25. division, vilket var ett misstag. Divisionens soldater var missnöjda med att skiljas från sina familjer och när de kom i strid med FNL deserterade många. Vidare påverkade den politiska osäkerheten i Saigon operationen.
FÅ MILITÄR HISTORIAS NYHETSBREV!
Istället för att utnyttja sina bästa förband höll den sydvietnamesiska militärledningen dem i beredskap i huvudstaden för att möta eventuella nya militärkupper.
Visserligen pacificerades området och vietnameserna lärde sig en del, men sammantaget övervägde nackdelarna och operation Hop Tac avbröts 1965. För Westmoreland bevisade insatserna sydvietnamesernas opålitlighet och behovet av mer amerikanska stridskrafter.