Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hur stora var USA:s förluster i Vietnam?

USA skickade de första soldaterna till Vietnam år 1965 och drog efter ett försmädligt nederlag ut de sista år 1973. År 1969, då den amerikanska styrkan var som störst, fanns det en halv miljon soldater i landet.

Paul Schutzer/Getty Images

Enligt USA:s försvarsdepartement miste 58 220 amerikaner livet i Vietnamkriget.

Konflikten, som varade från 1955 till 1975, var ett inbördeskrig mellan kommunister och antikommunister i Vietnam, men utvecklades till ett ställföreträdande krig med USA och Sydvietnam på ena sidan och Sovjetunionen, Kina och Nordvietnam på den andra.

Militära rådgivare från USA hade varit i Vietnam sedan krigets början, men 1965 skickades soldater dit efter ett påstått angrepp på ett amerikanskt fartyg.

År 1969 var 550 000 soldater stationerade i Vietnam, men trots överlägsen militär teknik och ett överlägset flygvapen kunde USA inte vinna.

Så många amerikaner stupade i Vietnam

  • 1965

    USA skickar ett stort antal soldater till Vietnam.

  • 1968

    Närmare 17 000 amerikanska soldater mister livet.

  • 1973

    USA:s styrkor dras ut.

I Vietnam mötte de unga amerikanerna en stridserfaren, hängiven och flexibel fiende, som kände terrängen och var strategiskt skicklig.

USA:s taktik gick i regel ut på att skicka ut en förtrupp för att hitta fienden, varpå helikoptrar flög in fler soldater. Viêt-công angrep dock ofta förtrupperna och försvann, innan förstärkningarna nådde fram.

Officiella vietnamesiska siffror uppger att 1,1 miljoner nordvietnamesiska soldater och två miljoner civila dog under kriget. Enligt USA:s försvar dog runt 250 000 sydvietnameser.

Läs också:

Vietnamkriget

Vietnams kulturpärla bombades till oigenkännlighet

3 minuter
Andra världskriget

Den 23 februari 1945: Legendarisk flaggresning på Iwo Jima

4 minuter
Bell UH-1 Iroquois (Huey) helikoptrar under Vietnamkriget.
Vietnamkriget

Search & destroy – ny taktik i Vietnam

15 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj