US ARMY PUBLIC AFFAIRS & CC BY 2.0
Amerikansk helikopterpilot med hedersmedalj

Helikopterpilot från Vietnamkriget får hedersmedalj

Som löjtnant i den amerikanska armén var Larry Taylor van vid att följa order. Men när han den 18 juni 1968 blev tillsagd att lämna sina soldater i fiendens våld gjorde han ett undantag.

På kvällen den 18 juni 1968 fick helikopterpiloten Larry Taylor order om att lyfta. Hans uppdrag var att rädda fyra soldater som var omringade av nordvietnamesiska fiender utanför Saigon, numera Ho Chi Min.

Men när uppdraget visade sig vara ett självmordsuppdrag beordrade Taylors överordnade honom att vända tillbaka.

Men Taylor vägrade. "Jag ska få ut mina män", var hans svar.

Nu, 55 år senare, hedras han för sitt mod med USA:s högsta militära utmärkelse, The Medal of Honor.

Händelsen inträffade under en av Vietnamkrigets mest dramatiska faser, bara några dagar efter slutet på den så kallade Tet-offensiven, ett blodigt slag som kostade 1 536 amerikaner livet.

Amerikanska och sydvietnamesiska styrkor trots stora förluster hindrat Saigon från att falla i nordvietnamesernas händer, men nu hade omkring 100 fiendesoldater omringat fyra amerikanska soldater utanför staden.

Få får utmärkelsen

Från helikoptern besköt Taylor fienden, men snart började han få slut på både ammunition och bränsle.

Han beordrades därför via radio att vända tillbaka. Men Taylor, som vid den tiden hade graden löjtnant, vägrade att följa ordern.

Istället landade han helikoptern under tung eldgivning och räddade männen.

Gammal amerikansk soldat och dam

Taylor blev kapten och dekorerades minst 50 gånger innan han lämnade militären 1971.

© Taylor Family

Eftersom det inte fanns plats för några passagerare fick de fyra soldaterna klamra sig fast vid helikopterns raketkapslar och landningsställ tills Taylor kunde landa säkert.

En av de räddade soldaterna, Dave Hill, nominerade senare Taylor till hedersmedaljen.

Den 5 september överlämnade USA:s president Joe Biden medaljen till den nu 81-årige Taylor vid en ceremoni i Vita huset, enligt amerikanska arméns nyhetstjänst.

Endast 3 515 av de cirka 40 miljoner personer som har tjänstgjort i USA:s väpnade styrkor sedan inbördeskriget på 1860-talet har hittills tilldelats medaljen.

Se Larry Taylor ta emot hedersmedaljen: