Shutterstock
Leopard-stridsvagn

Varför har stridsvagnar kattnamn?

Snabb, smidig och kraftfull. När Ferdinand Porsche 1941 utvecklade en ny stridsvagn åt den tyska armén uppkallade han den efter ett av de mest fruktade rovdjuren. Snart skulle alla stridsvagnar ha kattnamn.

Många stridsvagnar har under årens lopp fått namn från kattdjur, men det var den österrikiske bilkonstruktören Ferdinand Porsche som 1941 inledde trenden under utvecklingen av en ny stridsvagn åt den tyska armén.

Han gav den namnet Tiger, som lät bättre än det formella Panzerkampfwagen VI Ausführung H.

Syftet med namnet tycks ha varit att signalera att Tiger var betydligt snabbare, smidigare och kraftfullare – egenskaper som utmärker ett fruktat rovdjur som tigern – än tidigare tyska stridsvagnar.

Tiger II stridsvagn

Tiger II var snabbare, kraftfullare och bättre bepansrad än tyskarnas tidigare stridsvagnar.

© Das Bundesarchiv

Västtyskland fortsatte traditionen

Den tyska propagandaapparaten var snabb att se potentialen i det kraftfulla namnet, som fick tyska stridsvagnar att framstå som oövervinneliga rovdjur på slagfältet. Namnet utnyttjades för att stärka stödet för kriget bland tyskarna, men i synnerhet som psykologisk krigföring för att skrämma fienden.

Snart blev även andra pansarfordon uppkallade efter vilda kattdjur som panter, lejon och puma. Samtidigt fick pansarvärnskanonvagnar, som skulle slå ut fientliga stridsvagnar, namn som Jagdtiger och Jagdpanther.

Även amerikanerna började använda djurnamn, när biltillverkaren Buick 1943 gav sin pansarvärnskanonvagn namnet M18 Hellcat på grund av dess snabbhet.

Efter andra världskriget fördes traditionen vidare av Västtyskland. Landet började på 1950-talet utveckla en ny stridsvagn, och efter omfattande diskussioner valde landets folkvalda att ge vagnen namnet Leopard, trots att kritiska röster påpekade att namnet väckte minnen av nazitidens propaganda. Alternativet – Vildsvin – gavs i stället åt en ny minröjare.