Shutterstock

Varför hade tyska hjälmar en spets på toppen?

Den iögonfallande krigshjälmen blev snabbt populär. Den lämpade sig dock mindre väl i första världskrigets skyttegravar och slutade därför användas.

Den karakteristiska tyska hjälmen med spetsen, pickelhuvan, infördes i den preussiska armén 1842. Införandet skedde på direkt order från kung Fredrik Vilhelm IV av Preussen.

Piggen har ingen praktisk funktion och hur kungen fick idén till hjälmen är oklart. En uppenbar inspirationskälla är de hjälmar som bars av soldaterna i Napoleons tunga kavalleri.

Deras hjälmar hade en hög mässingskam, som i den preussiska versionen blev till en spets.

Ungefär samtidigt med preussarna införde även den ryska armén en pickelhuva, men huruvida hjälmarna inspirerades av varandra vet historikerna inte med säkerhet.

Hur som helst blev den preussiska hjälmen väldigt populär på bara några år.

Pickelhuvan anammades först av de andra tyska furstendömena och sedan av en lång rad länder i Sydamerika och Europa, däribland Sverige.

Pickelhuvan var standardutrustning för tyska soldater i början av första världskriget, men visade sig vara mindre väl lämpad för skyttegravskrig.

Läderhjälmen erbjöd dåligt skydd mot modernt artilleri och den långa spetsen var opraktisk i trånga skyttegravar. Efter att en modell utan spets införts byttes pickelhuvan 1916 ut mot en stålhjälm.

Nu för tiden används pickelhuvan fortfarande i ett antal länder, då den bärs vid bland annat parader och särskilda ceremonier.

Här används pickelhuvan

Sverige

Livgardet

© Arild Vågen / WIkimedia Commons

Portugal

Nationalgardet

© Shutterstock

Colombia

Polisen

Jordanien

Trafikpolisen

Rumänien

Gendarmeriet

© Shutterstock