Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Varför hade tyska hjälmar en spets på toppen?

Den iögonfallande krigshjälmen blev snabbt populär. Den lämpade sig dock mindre väl i första världskrigets skyttegravar och slutade därför användas.

Shutterstock

Den karakteristiska tyska hjälmen med spetsen, pickelhuvan, infördes i den preussiska armén 1842. Införandet skedde på direkt order från kung Fredrik Vilhelm IV av Preussen.

Piggen har ingen praktisk funktion och hur kungen fick idén till hjälmen är oklart. En uppenbar inspirationskälla är de hjälmar som bars av soldaterna i Napoleons tunga kavalleri.

Deras hjälmar hade en hög mässingskam, som i den preussiska versionen blev till en spets.

Ungefär samtidigt med preussarna införde även den ryska armén en pickelhuva, men huruvida hjälmarna inspirerades av varandra vet historikerna inte med säkerhet.

Hur som helst blev den preussiska hjälmen väldigt populär på bara några år.

Pickelhuvan anammades först av de andra tyska furstendömena och sedan av en lång rad länder i Sydamerika och Europa, däribland Sverige.

Pickelhuvan var standardutrustning för tyska soldater i början av första världskriget, men visade sig vara mindre väl lämpad för skyttegravskrig.

Läderhjälmen erbjöd dåligt skydd mot modernt artilleri och den långa spetsen var opraktisk i trånga skyttegravar. Efter att en modell utan spets införts byttes pickelhuvan 1916 ut mot en stålhjälm.

Nu för tiden används pickelhuvan fortfarande i ett antal länder, då den bärs vid bland annat parader och särskilda ceremonier.

Här används pickelhuvan

 • © Arild Vågen / WIkimedia Commons

  Sverige

  Livgardet

 • © Shutterstock

  Portugal

  Nationalgardet

 • Colombia

  Polisen

 • Jordanien

  Trafikpolisen

 • © Shutterstock

  Rumänien

  Gendarmeriet

Läs också:

Andra världskriget

Rasismdebatt drabbar död hund

2 minuter
Hitler

Var Hitlers mustasch på modet?

1 minut
Krig

Stenhård belgare blev brittisk legend

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj