Så fick Sverige fallskärmsjägare
1952 startade Fallskärmsjägarskolan i Karlsborg efter brittisk förebild. På tretton månader skulle drygt hundra unga män förvandlas till elitsoldater.

Kontroll av utrustningen inför ett av de första hoppen med värnpliktiga 1952.
Gryningssolen var röd – precis som i titeln på Die grünen Teufels kampsång. För de unga männen i de nio transportplan som strax efter klockan 05 den 9 april 1940 flög in på låg höjd över ön Falster hade den hurtiga sången ersatts av spänd tystnad.
Snart kunde målet, den drygt tre kilometer långa bron till Själland, urskiljas i det svaga ljuset. Ända till för några timmar sedan hade soldaterna trott att det rörde sig om ännu en övning, just som namnet på företaget antydde: Weserübung. Istället var detta sanningens ögonblick för det nya vapnet Fallschirmjäger, som nu ingick i ouvertyren till det tyska överfallet på Danmark och Norge.
Fallskärmsfällning under krig hade dittills enbart gjorts av enstaka agenter eller små patruller med spanings- och sabotageuppgifter. Inom några minuter hade drygt hundra tyska jägare genomfört historiens första krigsinsats av fallskärmstrupp. Uppgiften löstes utan förluster.
Med glidflygplan mot Eben-Emael
Under storanfallet mot Nederländerna och Belgien i maj sattes den tyska krigsmaskinens alla luftburna resurser in med förbluffande framgång. Här användes även glidflygplan – den mest spektakulära insatsen skedde mot det belgiska gränsfortet Eben-Emael, som snabbt försattes ur stridbart skick.
Under våren 1940 hade världen således två gånger inom bara några veckor fått bevittna effekten av luftburna förband. Trots detta var överraskningen total när tusentals ”gröna djävlar” åter fälldes ett år senare, denna gång över Kreta.
Att operationen blev en pyrrhusseger och innebar slutet för större tyska luftburna företag var okänt för omvärlden. Istället kom de allierade att storsatsa på denna form av krigföring, med omfattande insatser i främst Europa men också i Stillahavsområdet.
Skidlöparbataljonen I 19
Potentialen i luftburna företag intresserade givetvis även den svenska försvarsledningen. Storskaliga insatser var inte aktuella för svensk del men ingick i den nya hotbilden.
Flera luftlandsättningar hade utförts av mindre förband under kriget för diverse underrättelse-, strids- och sabotageuppdrag och ett embryo till sådana enheter fanns redan i Sverige, nämligen den så kallade Skidlöparbataljonen vid Kungliga Norrbottens regemente, I 19. Bataljonen ombildades 1945 till Arméns jägarskola med de finländska ”sissi”, fjärrjägarförbanden, som förebild.