Getty Images
Foto av schweizergardet som marscherar

Schweizergardet offrade livet för påven

Sedan år 1506 har påven haft egna livvakter i form av ogifta schweiziska legosoldater med hög moral. Medlemmarna i schweizergardet har för länge sedan bevisat vad de går för!

Under medeltiden tjänade schweiziska bönder bra som legosoldater i Europas krig.

De var kända för att aldrig ge vika, så år 1490 skaffade sig Frankrikes kung ett eget schweizergarde.

Andra följde hans exempel. Påve Julius II lejde ett garde som kallades ”den fria kyrkans beskyddare” och den 22 januari 1506 marscherade de första hundrafemtio schweiziska legosoldaterna in genom Popoloporten i Rom.

Den dagen uppstod Guardia svizzera pontificia, påvens schweizergarde.

Uniform

Den färgglada dräkten, som består av hundrafemtiofyra hopsydda tygremsor, var högsta mode bland 1500-talets många legosoldater. Även tyska landsknektar var kända för att klä sig färgglatt.

The Picture Art Collection/Imageselect/Shutterstock

Rustning

Vid högtider, och när nya soldater avlägger ed, är gardisterna iförda bröstpansar. Enstaka av dessa pansar är original från 1600-talet, medan andra är kopior tillverkade under de senaste hundra åren.

The Picture Art Collection/Imageselect/Shutterstock

Hillebard

Alla gardister är beväpnade med en cirka två meter lång hillebard. På 1500-talet användes spetsen för att sticka, yxhuvudet för att slå och haken (baktill) för att dra ner fiendens ryttare från hästryggen.

The Picture Art Collection/Imageselect/Shutterstock

Keps

Till vardags bär gardisterna en stor, mjuk keps, men vid festliga tillfällen bär de en morion från 1500-talet. Hjälmen pryds av färgade strutsfjädrar.

The Picture Art Collection/Imageselect/Shutterstock

Tyska landsknektar dödade hundrafyrtiosju gardister

Under renässansens italienska inbördeskrig angreps Vatikanen av tusentals tyska landsknektar.

Den 6 maj 1527 utbröt strider mellan schweizergardet och en numerärt överlägsen styrka landsknektar.

På kyrkogården Campo Santo Teutonico utkämpades blodiga närstrider med hillebard. Hundrafyrtiosju schweizergardister stupade, medan de fyrtiotvå övriga – i skydd av sina kollegors heroiska insats – satte påven i säkerhet i fästningen Castel Sant’Angelo.

Målning av Rom som plundras
© The Picture Art Collection/Imageselect

På kyrkogården Campo Santo Teutonico utkämpades blodiga närkamper med hillebarder.

Totalt 147 schweizergardister miste livet, medan de resterande 42 männen tack vare sina kollegors heroiska insats förde påven i säkerhet i fästningen Castel Sant'Angelo.

Endast schweizare ingår i gardet

Kraven på en gardist är få och enkla. På senare år har det varit svårt att rekrytera nya soldater till kåren.

Det beror troligen på att gardisterna förbinder sig att tjänstgöra i minst tjugosex månader och att lönen är blygsamma trettonhundra euro i månaden plus gratis kost och logi.

Dessutom tillkommer följande fyra oavvisliga krav:

Illustration av ett kors
© Shutterstock

Troende katolik

Endast manliga katoliker med schweiziskt pass kan bli gardister.

Rekryten måste dessutom ha gjort värnplikt i Schweiz.

Illustration av en präst
© Shutterstock

Vitsord från präst

Endast fläckfria personer med hög moral kan antas i gardet.

Prästen i den sökandes församling måste rekommendera kandidaten skriftligt.

Illustration av måttband
© Shutterstock

Ung och lång

Vid antagningen ska den sökande vara minst nitton år och högst trettio år gammal samt ha körkort. Han måste också vara minst hundrasjuttiofyra centimeter lång.

Illustration av överstruket hjärta
© Shutterstock

Ungkarl

Rekryten måste vara ogift när han går med i kåren. Först efter fem års tjänstgöring, tidigast vid tjugofem års ålder, får en gardesmedlem lov att gifta sig.

Visste du att ...

  • Schweizergardet är ett av världens äldsta existerande militära förband?
  • påven har fler vakter? Sedan år 1816 har katolska kyrkans överhuvud även tillgång till ett gendarmeri om hundratrettio man. De bär i dag moderna polisuniformer.
  • gardister måste tiga? Gardister med hillebard står högvakt och måste vara tysta. En gardist som står med knäppta händer får lov att svara på frågor från turister.
  • Rom skrattar åt dem? Precis som man i många länder gör narr av andra folkslag eller personer från en viss trakt gör man i Rom narr av påvens schweizergarde. ”Bara en stenpelare är lika tjockskallig som en schweizergardist”, lyder ett talesätt.
  • hjälmar av plast sedan januari 2019 har ersatt de gamla av metall? De skrivs ut med 3D-skrivare, har ventilationshål och väger bara femhundratretton gram.
  • Schweizergardet är krisdrabbat? År 2017 värvades 40 nya rekryter, men antalet har minskat stadigt de senaste åren. Som något nytt försöker Vatikanen nu rekrytera aspiranter via YouTube. Det talas till och med om att kvinnor en dag kanske ska kunna söka till schweizergardet.
  • ett mord skakade Rom år 1998? Gardets kommendant och hans hustru hittades skjutna. Vatikanens egen utredning visade att gärningsmannen var en gardist, som begick självmord efter dådet. Hans motiv är okänt.
  • kåren i dag består av hundratrettiofem man? De bevakar ingångar och håller ordning när påven predikar.