CharlineX China Collection/Imageselect

Vad står det egentligen i Maos lilla röda?

År 1964 publicerades ett sammandrag av det kinesiska kommunistpartiets ledare Mao Zedongs tankar, allt för att armén skulle hålla sig till den rätta vägen.

Boken Citat ur ordförande Mao Tse-tungs verk, mer känd som Maos lilla röda, är en samling av den kinesiske kommunistledaren Mao Zedongs tankar. Citaten sammanställdes och gavs ut i fickformat 1964.

Syftet med boken var till en början att effektivisera Kinas armé.

Det skulle ske genom att boken delades ut till soldaterna, som därmed indoktrinerades med citat från Mao, som styrde det kommunistiska Kina från 1949 till sin död 1976.

Boken spreds dock snabbt till alla kineser och var populär framför allt under kulturrevolutionen på 1960-talet, då Mao försökte sopa undan minsta spår av borgerligt tänkande i det kinesiska samhället.

I den kampen gav den lilla boken ideologisk ammunition till rödgardisterna, Maos unga anhängare, som gick i täten i striderna i Kina.

Genom åren har Maos lilla röda nått en upplaga av omkring en miljard exemplar och är därmed den mest tryckta boken efter Bibeln.

Bokens stora popularitet beror bland annat på att det inofficiellt var ett krav att alla kineser skulle äga och läsa Maos ord.

År 2011 ifrågasatte den brittiska dagstidningen The Independent om citaten i boken verkligen kunde tillskrivas Mao.

Enligt tidningen kan mycket i själva verket ha formulerats av bland andra Maos sekreterare Hu Qiaomu. Kinas kommunistparti har i en officiell kommentar förnekat påståendet.