Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vad står det egentligen i Maos lilla röda?

År 1964 publicerades ett sammandrag av det kinesiska kommunistpartiets ledare Mao Zedongs tankar, allt för att armén skulle hålla sig till den rätta vägen.

CharlineX China Collection/Imageselect

Boken Citat ur ordförande Mao Tse-tungs verk, mer känd som Maos lilla röda, är en samling av den kinesiske kommunistledaren Mao Zedongs tankar. Citaten sammanställdes och gavs ut i fickformat 1964.

Syftet med boken var till en början att effektivisera Kinas armé.

Det skulle ske genom att boken delades ut till soldaterna, som därmed indoktrinerades med citat från Mao, som styrde det kommunistiska Kina från 1949 till sin död 1976.

Boken spreds dock snabbt till alla kineser och var populär framför allt under kulturrevolutionen på 1960-talet, då Mao försökte sopa undan minsta spår av borgerligt tänkande i det kinesiska samhället.

I den kampen gav den lilla boken ideologisk ammunition till rödgardisterna, Maos unga anhängare, som gick i täten i striderna i Kina.

Genom åren har Maos lilla röda nått en upplaga av omkring en miljard exemplar och är därmed den mest tryckta boken efter Bibeln.

Bokens stora popularitet beror bland annat på att det inofficiellt var ett krav att alla kineser skulle äga och läsa Maos ord.

År 2011 ifrågasatte den brittiska dagstidningen The Independent om citaten i boken verkligen kunde tillskrivas Mao.

Enligt tidningen kan mycket i själva verket ha formulerats av bland andra Maos sekreterare Hu Qiaomu. Kinas kommunistparti har i en officiell kommentar förnekat påståendet.

Läs också:

Revolution

Kulturrevolutionen var Maos hämnd

10 minuter
Inbördeskrig

Marsch gav Mao makten

3 minuter
Samhälle

Historisk snabbkurs: Vem var Mao Zedong?

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj