Traditionell såpsjudare i Italien

Vad gjorde en såpsjudare?

Som husmor på 1800-talet var det inte helt ofarligt att koka såpa. Gradvis blev det ett professionellt hantverk.

Som husmor på 1800-talet var det inte helt ofarligt att koka såpa. Gradvis blev det ett professionellt hantverk.

Shutterstock

Ursprungligen var såpa en produkt som alla husmöd­rar tillverkade hemma i köket. Huvudingrediensen i såpa är lut, som är starkt frätande. Ibland kunde det leda till frät­skador och blindhet.

Under 1600- och 1700-­talen tog professionella hantverkare gradvis över den inte helt riskfria tillverkningen av såpa – och så småningom tvål.

Bild av såpsjudningsprocessen
© Science & Society Picture Library

Såpsjudning är ett gammalt hantverk

1. Aska var huvudingrediens

Aska från träslag utan kåda kokades ihop med kalkfattigt regn­vatten för att framställa lut.

2. Fett kokades till gröt

Fett från kor, grisar och får kokades tills det var en ren och flytande massa.

3. Massan sjöd klart

Lut och fett skulle sedan kokas ihop, tills massan var så tjockflytande att ett ägg kunde flyta på ytan.

4. Tvålen härdade

Den färdiga tvålen hälldes i små, fyrkantiga trä­formar, där den härdade.

5. Lönsam biprodukt

Stearinljus tillverkades, liksom tvål, av djurfett, och många såpsjudare tillverkade båda delar.