Sovjetunionens förste ledare Vladimir Lenin agiterade för en världsrevolution.

Tysklands kejsare hjälpte Lenin till makten

Vladimir Lenin hyllades av många som hjälten som på egen hand räddade Ryssland. Men utan den tyske kejsarens ekonomiska stöd hade revolutionen 1917 aldrig ägt rum, visar en rad historiska dokument.

Lenin och Wilhelm II - ärkefiender med gemensamma intressen

Socialisten Lenin hade i årtionden dundrat mot det ryska tsarväldet, men hans revolution tog först fart när han under 1:a världskriget fick oväntad hjälp från den tyske kejsaren Wilhelm II. Kejsaren önskade slippa det tvåfrontskrig han hade hamnat i med Ryssland på ena sidan och Frankrike och England på den andra sidan.

Utöver det hade han ambitioner om att inkorporera betydande delar av Ryssland i ett kommande Stortyskland. Den tyske kejsaren insåg att han genom att hjälpa Lenin till makten kunde slå två flugor i en smäll. Lenin önskade nämligen - i motsats till övriga tsarfientliga fraktioner - att Ryssland skulle dra sig ut 1:a världskriget.

Lenins och kejsarens plan lyckades

Den tyske regeringen började därför 1915 att betala ut stora miljonbelopp, som via en mellanhand i Köpenhamn kanaliserades vidare till de ryska bolsjevikerna. Pengarna användes både till politisk propaganda och vapen till den ryska befolkningen som skulle skapa så mycket civil oro att landet skulle bli omöjligt att styra. Och planen lyckades över all förväntan. Blott två år efter de första tyska miljonerna utbetalades till bolsjevikerna hade tsaren störtats och Lenin kunde dra Ryssland ut ur kriget.

Som prenumerant kan du ladda ned hela artikeln från VÄRLDENS HISTORIA nr 17/2013 om bolsjevikernas tyskfinansierade väg till makten.

Inte prenumerant?
Prenumerera och få tillgång till allt innehåll på varldenshistoria.se

Kanske är du intresserad av...