Revolutionen nära i mars 1848
När revolutionerna spred sig över Europa nådde svallvågorna även Stockholm. Under gatukravallerna i mars 1848 beordrade Oscar I militären att skjuta skarpt.

En demonstrant får näsan avhuggen under marsoroligheterna.
De fyrahundra herrar som samlades till reformbankett i stora salen på Ferdinand de la Croix salonger vid Brunkebergstorg klockan tre lördagen- den 18 mars 1848 var säkert medvetna om att en liknande bankett hade orsakat revolution i Paris mindre än en månad tidigare. Frankrikes kung Ludvig Filip I (Louis Philippe) hade abdikerat och republik hade utropats.
Men i Stockholm var det nog ingen som föreställde sig att deras middag skulle gå till historien som startskottet för de blodigaste dagarna i huvudstaden under hela 1800-talet. Banketten följdes av två kvällar med stenkastning, barrikader och skottlossning; revolutionen knackade på dörren och marken skakade under fötterna på kungahus och konservativa.
Utmanande reformbankett
En reformbankett är något typiskt 1800-talskt: en storslagen middag plus en politisk
manifestation; mat och musik, skålar och sånger, anföranden och leverop. Med moderna
ögon framstår kanske punschimmiga medelklassmän i frack och långbord prydda med frihetstempel av socker inte som särskilt samhällsomstörtande, men i det odemokratiska Sverige anno 1848 kunde sådant vara nog så utmanande.
Banketten organiserades av Reformvännernas sällskap, en sammanslutning liberaler och radikaler som verkade för ståndsriksdagens avskaffande. Det var en av tidens hetaste politiska frågor. Männen i stora salen var riksdagsmän, litteratörer, tjänstemän, lärare och grosshandlare. En elit – men långtifrån alla av dem hade rösträtt i riksdagsvalen, eftersom de inte tillhörde något av de ärevördiga gamla fyra stånden (adel, präster, borgare, bönder).
De församlade ville ersätta ståndsriksdagen med ett tvåkammarparlament och utöka rösträtten, främst till sådana som de själva, bildade män. Kungar och konservativa kämpade emot.
Revolutioner i Europa
När reformmiddagen ägde rum hade stormvågorna från revolutionen i Paris spridit sig över Europa och till och med börjat slå mot Sveriges stränder. Studenterna i Lund och Uppsala hade sjungit Marseljäsen och hållit »revolutionssexor«. Nervositeten spred sig i etablissemanget. Inför reformbanketten hade polisen och högvakten förstärkts och gardesregementena försetts med skarpa skott.