Maktkamp urartade i skräckvälde
Våren 1794 var Paris en stad i skräck. Fem år efter franska revolutionens utbrott styrde Robespierre landet med järnhand och hans främste utmanare Danton hotades av giljotinen. Maktkampen mellan de två hade pågått i flera år.

Dantons ord på väg till giljotinen var "Jag drar Robespierre med mig."
Redan hösten 1792 var ledan, missmodet och rädslan utbredd i den franska huvudstaden. Revolutionen var inne på sitt fjärde år och den hoppfulla stämningen från juni 1789 kändes långt borta. Angiveri och spontanförhör var vardagsmat och dödandet gick på rutin. Det som känts så lovande 1789 hade slutat i terror, fortsatt fattigdom och en ny, självgod regim.
Klyftan mellan grupperingarna i nationalkonventet hade aldrig varit djupare. På de allt starkare jakobinernas sida stod Maximilien de Robespierre. På den andra sidan stod flera av revolutionens ursprungliga förgrundsgestalter från den så kallade Cordelierklubben.
Deras talesman var Georges Danton, som vid den här tiden agerade för försoning och lugn på hemmafronten för att istället koncentrera alla krafter på att vinna det pågående kriget mot Österrike.
Danton för republik
I inledningen av den franska revolutionen var det den karismatiske och vältalige Danton, från början advokat och affärsman, som framstod som folkets ledare. Han drev en mer radikal politik än Robespierre och talade redan från början om införandet av republik i Frankrike, medan Robespierre tvekade om att gå så långt.
Den 10 augusti 1792, när monarkin slutligen avskaffades, var det en stor personlig seger för Danton. Redan dagen efter valdes han till justitieminister och i september samma år blev han ledamot av nationalkonventet. Det var också han som genomdrev bildandet av välfärdsutskottet för frågor som specifikt rörde uppbyggnaden av den nya samhällsapparaten.
Maximilien de Robespierre var ett år äldre än Danton och utbildad jurist vid elitskolan Lycée Louis-le-Grand. Redan 1789 gick han med i den radikala jakobinerklubben och två år senare utsågs han till allmän åklagare i Paris. 1792 valdes han in i det nybildade nationalkonventet och i juni året därpå utnämndes han till Dantons tidigare post som justitieminister, i praktiken ordförande för nationalkonventet.
I grunden var Robespierre övertygad demokrat, men han ansåg att terror var nödvändig för att, i ett övergångsskede, säkra revolutionens höga ideal. Till en början var både Danton och Robespierre förespråkare av en mer försonlig anda gentemot meningsmotståndare, men under 1793 blev skillnaden mellan de båda allt tydligare.