Castro ville vara beredd om USA attackerade Kuba och lejde därför SS-män att träna upp hans soldater.

Före detta SS-toppar tränade Castros soldater

Ett nyligen släppt underrättelsedokument avslöjar att Fidel Castro lejde nazistiska SS-officerare för att träna hans soldater för ett krig mot USA.

Den kubanske kommunistledaren Fidel Castro lierade sig på 1960-talet med nazistiska före detta SS-män i kampen mot USA. Det kan utläsas av ett hittills hemligt dokument från BND, den tyska underrättelsetjänsten för utrikesaffärer.
Enligt informationen skall Castro år 1962 ha kontaktat fyra före detta SS-officerare och bett dem träna hans soldater. Utbildningen för de kubanska soldaterna skulle förbereda dem för en väpnad kamp mot USA, som hotade att invadera Kuba i oktober 1962.

SS betalades för tjänster

BND skriver att två av SS-officerarna antog Castros erbjudande och fick en större ersättning för specialuppdraget.

Det nyligen offentliggjorda dokumentet visar även att Castro köpte 4 000 belgiska handeldvapen via två mellanhänder, som hade nära anknytning till nynazistiska kretsar. Målet verkar ha varit att slippa beroendet av de osäkra vapenleveranserna från Sovjetunionen.

"Den revolutionära kubanska armén var uppenbarligen inte rädd för att associeras med nazismen, så länge samarbetet främjade deras mål", säger Bodo Hechelhammer, utredningschef på BND.

Kanske är du intresserad av...