Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kung Wilhelm I av Preussen drömde om att bli de tyska staternas ledare.

Krig

Preussen ville bestämma i Tyska förbundet

År 1864 är Tyskland ännu inte något enat rike. I stället är området söder om Danmark ett lapptäcke av små fursten- och kungadömen.

Efter Napoleonkrigen år 1815 bildade 39 tyska fursten- och kungadömen Tyska förbundet utifrån resterna av det forna tysk-romerska riket.

Från början var det mäktiga Österrike förbundets självskrivna ledare, både politiskt och på slagfältet, men under 1800-talet fick det snabbt växande Preussen ambitionen att spela en mer central roll i statsförbundet. När Otto von Bismarck utnämndes till kung Wilhelm I:s kansler år 1862 började han genast förverkliga landets stormaktsdrömmar.

En av de centrala frågorna i förbundet var problemen i Slesvig och Holstein. Holstein var fullvärdig medlem av Tyska förbundet och samtidigt i union med Slesvig, som i praktiken var danskt men ville bli medlem i den tyska sammanslutningen.

När slesvigborna bad Tyska förbundet om hjälp mot danskarna, tvekade därför inte Wilhelm och Bismarck. Kriget kunde innebära en möjlighet att välta Österrike av tronen som förbundets viktigaste stat. Österrike valde också att genast bistå Slesvig. Drivna av ambitionen att visa sin styrka sände österrikarna både flottan och en armé mot Danmark.

För preussarna blev kriget och inte minst segern vid Dybbøl början till en ny epok inom Tyska förbundet, där landet nu fick en helt dominerande ställning.

Läs också:

Politiker

Otto von Bismarck var Tysklands järnkansler

3 minuter
Krig

Tre krig möjliggjorde Bismarcks dröm

3 minuter
Politiker

Fräcka paparazzi visade upp Otto von Bismarcks lik

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj