Historical Images Archives/Imageselect

Opiumkrigen – Kinas stora nederlag

Storbritannien, som tjänade stora pengar på att sälja opium från sina kolonier i Indien till kineserna, slog till hårt mot Kina när kejsaren ville förbjuda rusmedlet. Storbritanniens inflytande i området upphör först i och med överlåtandet av Hongkong år 1997.

När?

1839–42 och 1856–58

Var?

I Kina, framför allt kring Kanton i söder, men även i Shanghai och Peking.

Kejsar Daoguang försökte förgäves stoppa importen av opium till Kina.

© Palace Museum, Beijing

Hur?

I början av 1800-talet hade brittiska handelsmän börjat exportera opium från Indien till Kina.

Drogen hade använts av kineser i flera århundraden, men förbjöds officiellt 1729.

År 1839 krävde kejsar Daoguang att ämbetsmannen Lin Zexu skulle hejda opiumimporten. Zexu reste till Kanton och hotade alla opiumhandlare med döden om de inte lämnade ifrån sig sina varor.

Storbritannien reagerade genom att förklara krig mot Kina året därpå. En flottstyrka blockerade Zhu Jiang vid Kanton, intog ett antal kuststäder och avancerade mot Peking innan kineserna lovade att inleda förhandlingar.

När kineserna fortsatte tveka bombarderades Kanton och Shanghai.

Efter stora kinesiska förluster ingick parterna 1842 ett avtal i Nanjing som gav britterna tillgång till flera kinesiska hamnar samt kontroll över Hongkong.

Båda parter var missnöjda, så striderna blossade upp igen 1856.

Med stöd av franska styrkor invaderade britterna Peking och drev igenom en legalisering av opiumhandeln.

”Den som dödar en person döms till döden. Tänk hur många som dödas av opium.” Kejsarens sändebud Lin Zexu i ett brev till drottning Victoria

Varför?

I slutet av 1700-talet hade Storbritannien ett handelsunderskott gentemot Kina på grund av en stor import av populära varor som te, porslin och siden.

Opiumhandeln vände upp och ner på förhållandet och gjorde brittiska köpmän förmögna.

Britterna var militärt överlägsna, eftersom de kinesiska styrkorna saknade moderna vapen och endast var rustade att slå ner lokala bondeuppror.

Det första opiumkriget blottade den kinesiska statens svagheter, vilket bidrog till interna oroligheter som utvecklades till ett inbördeskrig i Kina.

När den kinesiska kustbevakningen 1856 hejdade fartyget Arrow fick britterna den ursäkt de behövde för att bryta fredsavtalet. Frankrike anslöt sig till britterna, eftersom en fransk missionär hade mördats.

Ett avtal om utlämning av kriminella från Hongkong till Kina ledde 2019 till protester och oroligheter i Hongkong.

© Studio Incendo

Vad hände sedan?

I juni 1858 undertecknar Storbritannien, Frankrike, USA och Ryssland fördragen i Tianjin. Den kinesiske kejsaren vägrar in i det sista att underteckna fördragen, som legaliserar opiumhandeln.

1859

Brittiska fartyg som seglat uppför floden Hai He mot Peking för att installera Storbritanniens förste ambassadör i Kina slås tillbaka i ett slag vid Takuforten.

1860

När britter och fransmän rycker fram mot Peking bjuder kejsaren in till nya förhandlingar. Det brittiska sändebudet Harry Parkes anklagas för att ha förolämpat kineserna och fängslas och torteras. Britterna och fransmännen svarar med att angripa Peking och bränna ner kejsarens sommarpalats.

Under striderna flyr kejsaren från staden, men hans bror, prins Gong, ingår ett nytt fredsavtal som ger fler europeiska länder handelsrättigheter i Kina.

1997

Storbritannien lämnar ifrån sig Hongkong i enlighet med ett avtal som reglerar på vilket sätt Kina ska ta över området.