Gurkhas måste ha en utmärkt fysik. Här bär en gurkha en sårad kamrat under andra världskriget.

Nepalesiska gurkhas har stridit för England i 198 år

1815 upprättade Storbritannien landets fruktade specialförband av gurkhasoldater från Nepal. Sedan dess har gurkhas deltagit i samtliga av Storbritanniens blodigaste krig och förvärvat ett odödligt rykte.

17 oktober 2013 av Niels-Peter Granzow Busch

Gurkha skar huvudet av fältherre

"Betyget 10 för initiativet. Betyget 0 för diplomati". Så kommenterade den brittiska tidningen Daily Mail 2010 en rapport om att en gurkhasoldat efter en mission i Afghanistan hade placerat ett avhugget huvud på sin överordnades bord. Soldaten hade sänts ut tillsammans med ett kompani gurkhas för att jaga och tillfångata en ökänd taliban-fältherre.

Efter att ha funnit målet hamnade gurkhasoldaterna i en våldsam eldstrid med talibankrigare, och fältherren dödades. Kompaniet hade fått order om att bevisa att de hade fått tag på den rätte och försökte därför ta liket med sig, men det var omöjligt på grund av fiendens eld. Till sist högg en av soldaterna resolut av huvudet på den döde fältherren och tog med sig det som bevis.

Gurkhas följer order


Fallet med det avskurna huvudet skapade rubriker hemma i England, och kritiken av gurkhasoldatens likskändning var hård. Men för folk som kände till gurkhas kom det inte som någon överraskning. För gurkhasoldaterna har alltid varit kända för att följa sina order nitiskt – kosta vad det kosta vill.

Det var just den egenskapen som gjorde att britterna efter att ha kämpat mot gurkhas i det anglo-nepalesiska kriget 1814 – insåg att de aldrig skulle kunna erövra Nepal och istället upprättade en särskild kår av soldater som endast bestod av gurkhasoldater. Sedan dess har gurkhasoldaterna stridit i stort sett varenda ett av Storbritanniens krig. Bara under de två världskrigen stred mer än 200 000 gurkhas i brittisk tjänst.

Gurkhas strider i de farligaste områdena

Gurkhasoldaternas specialitet är missioner djupt in i fiendeland, där snabbhet och ljudlöshet är nyckeln till framgång. Under 2:a världskriget visade de sig särskilt väl ägnade till det hårda djungelkriget mot japanerna i Sydöstasien. Och historierna om gurkhasoldaternas enorma mod är nästan mytiska.

En av historierna går ut på att ett kompani av gurkhas fick besked om att de skulle kastas ut över fiendeland. Dagen efter gick kompaniets gurkha-sergeant till sin brittiska överordnade och sa, att hans mannar helst ville hoppa ut från under 150 meters höjd och gärna över ett träskområde. "Men då kommer ju era fallskärmar inte hinna veckla ut sig", förklarade den brittiska officeren bekymrad. "Ah, svarade gurkhasoldaten. Ingen nämnde fallskärmar".

Vill du läsa mer om hur gurkhas gick från att vara britternas mest fruktade fiende till att bli deras mest lojala soldater? Ladda ned artikeln här.NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa den och det tar bara ett ögonblick. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil.

Kanske är du intresserad av...